József, Bánk
-6 °C
0 °C

Meztelenül menetelnek a bagdadi tolvajok

2003.04.26. 14:42
Négy, mezítelenre vetkőztetett iraki férfit kergettek végig Bagdad utcáin amerikai katonák pénteken. Mint az egyik amerikai hadnagy elmondta, az ötletet egy bagdadi lakostól vették, és szerinte ez apró megaláztatás, ha ezzel megszűntethetők a fegyverlopások a fővárosban. Az esetről norvég újságírók számoltak be, írja a Yahoo.
Az utóbbi napokban a lakosságtól elkobzott kézifegyvereket vagy száz esetben próbálták ellopni. A katonák ekkor folyamodtak az új módszerhez, vagyis a tettesek ruháit elkobozzák, és felgyújtják, majd meztelen mellkasukra ráírják arabul a "tolvaj" szót, végül "Ali baba, Ali baba" kiáltásokkal menetelésre kényszerítik őket az utcán a járókelők szeme láttára. A módszert korábban már egy ízben kipróbálták.

Kézigránát kell ide

Ziad, az egyik megbüntetett iraki, miután kapott egy sortot, elmondta, annyira dühös, hogy az első gránáttal, ami az útjába akad, megdobálja az amerikai katonákat, és mindenkit a városban. Az amerikai hadnagy szerint, "holnap már mindenki jól lesz. Remélhetőleg annyira felbosszantották magukat, hogy nem jönnek vissza soha többé."

Nem tud ilyen esetről az amerikai hadsereg bagdadi szóvivője, Rick Thomas, aki nem kommentálta az ügyet, de nem zárkózott el egy esetleges nyomozástól sem.