József, Bánk
-7 °C
0 °C

SARS: Növekedett a halálozási arány

2003.04.26. 16:45
A jelenleginél szigorúbb intézkedéseket ígérnek a SARS-járvány megfékezésére a Malajziában tárgyaló egészségügyi vezetők. A statisztikai adatok szerint akár tízszázalékosra nőhet a SARS halálozási aránya. Kanada túlzottnak tartja a WHO Torontóra vonatkozó javaslatait.
Egészségügy-miniszterek csúcstalálkozóját tartják Malajziában, hogy összehangolják a súlyos akut légúti szindróma, a SARS elleni intézkedéseiket, írja a BBC. "Minden fegyvert be kell vetnünk, hogy megszabaduljunk a SARS-tól, a világ ránk figyel" - sürgette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tisztviselője, Shigeru Omi az összegyűlt távol-keleti országok képviselőit.

A vendéglátó ország, Malajzia szakminisztere hangsúlyozta: tegyék kötelezővé a távolsági utazások előtt repülotereken, kikötőkben, pályaudvarokon és határátkelő állomásokon végzendő szűrővizsgálatokat. Ezáltal ki lehetne emelni az utasok közül a vírushordozó egyéneket.

A Távol-Keleten, Kínában, Vietnamban, a Fülöp-szigeteken, valamint az ausztráliai Új-Dél-Walesben már életbe léptek bizonyos szigorító intézkedések, amelyek a betegség eltitkolását büntetik.

Több halott lehet

Eközben egyes kutatások felülértékelték a SARS korábban 4%-osra becsült halálozási értékét. A statisztikák alapján ez a szám már 10% körül jár, a legrosszabbul járt nagyvárosokban a 18%-os értéket is elérheti. A WHO
5-6%-osra valószínűsíti az értéket. A New Scientist arról ír, hogy a 10% körüli érték a SARS-ot már egy súlycsoportba helyezné a sárgalázzal és a japán encephalitisszel, amelyek tízezer ember halálát okozták egy év alatt, annak ellenére, hogy ismert a vakcina. A SARS-vírus ellen egyelőre nincs még ellenszer.

Torontó a naptárat nézi

A kanadai miniszterelnök Jean Chrétien bejelentette, hogy a kabinet keddi ülését nem a fővárosban, hanem Torontóban tartja, demonstrálva, hogy a kanadai város nem fertőzött. A kanadai vezetés visszautasítja ugyanis a WHO azon ajánlását, amelyben Toronto elkerülését javasolja az utazóknak. A városlakók már egy hete - az utolsó megbetegedés óta - a naptárat figyelik, mivel az egészségügyi rendelkezések szerint, ha húsz nap eltelik megbetegedés nélkül, feloldhatják a szigorításokat. A távol-keleti országok mellett a legsúlyosabban fertőzött Kanadában tizenkilencre emelkedett a halottak száma.

Csak egy hete kapcsolt a kínai kommunista párt

Kína 440 millió dollárt (3,5 milliárd jüan) költ átfogó egészségügyi intézkedésekre a SARS-járvány megfékezéséért, és további 240 milliót azoknak a betegeknek a kezelésére, akiknek nem futja az orvosi ellátásra. A kínai vezetés egy hete kezdte komolyan venni a SARS-ot, a válság hanyag kezelése miatt menesztették hétfőn a pekingi főpolgármester. A hirtelen jött nyilvánosság azonban pánikot váltott ki az országban, a lakosság alapvető élelmiszereket és gyógyszereket raktároz el magának.

Olcsóbbak a repülőutak

A SARS-járvány tovább nyomta lefelé az iraki háború miatt amúgy is alacsony repülőjegyárakat, írja a vezető brit napilap, a The Times. A légitársaságok a Távol-Keletre tartó járatok árait átlagosan 20%-kal csökkentették, hasonlóan az iraki válság miatti amerikai és a közel-keleti utakéihoz. A British Airways (BA), brit légitársaság 60%-os akciókkal csábítja az utasokat, ázsiai útjaikon így is negyedével esett vissza a forgalom. A SARS sokkal nagyobb hatással van a légi utazásra, mint azt elsőre gondolni lehetett, tájékoztatta a Timest Chriss Tarry a BA egyik tanácsadója.