Sára, Márió
2 °C
6 °C

Nem csókolnak kezet XVI. Benedeknek

2005.04.27. 12:42
Kapcsolódó cikkek (1)
Megtartotta első audienciáját XVI. Benedek, aki január 26 óta az első kihallgatást tartotta az összegyűlt zarándokok tízezreinek, akik a kihallgatás végén ezúttal nem csókolhatnak kezet hódulatuk jeléül a pápának.

Több mint tízezer ember - köztük magyar zarándokok - vett részt szerda délelőtt XVI. Benedek pápa első általános kihallgatásán.

A német pápának az április 2-án elhunyt II. János Pál által követett gyakorlatnak megfelelően szerdán fogadja a zarándokokat. A Szent Péter térre erre az alkalomra körülbelül 15 ezer zarándok és turista sereglett össze, főként bajorok és német ajkúak. Ez az első általános pápai kihallgatás január 26-óta; legutóbb ugyanis a betegségben szenvedő II. János Pál ekkor vett részt utoljára általános audiencián.

XVI. Benedek a kihallgatások hagyományait folytatva vatikáni források szerint ugyanakkor nagyobb visszafogottságra törekszik, el akarja kerülni, hogy az audiencia végén hódolatra, kézcsókra sorakozzanak fel végeláthatatlan sorokban a hívők.

Az új pápa első általános kihallgatását azzal kezdte, hogy nyitott, fehér pápamobilján gördült körbe a tömegben, üdvözletét és áldását adva az odasereglett embereknek, s bajorul is köszöntötte honfitársait.

II. János Páltól idéz

XVI. Benedek utalt megválasztására, s hangsúlyozta, hogy nagy támogatást lát feladataihoz a katolikusok körében, és állhatatos imádságra kérte a hívőket ennek érdekében. Egyben köszönetet is mondott az eddigi támogatásért. Névválasztásával kapcsolatban megerősítette: XV. Benedek pápa - aki az első világháborús években uralkodott - a katolikus egyházfő véleménye szerint "a béke prófétája volt".

Szent Benedek pedig a kereszténység európai terjesztője, a kontinens védőszentje, s nagy tiszteletnek örvend egész Németországban, különösen Bajorországban: alapvető jelentőségű vonatkozási pont Európa egysége tekintetében és nagyon hangsúlyos utalás kultúrája és civilizációja kétségbe vonhatatlan keresztény gyökereire, mondta XVI. Benedek.

Az új pápa meleg szavakkal emlékezett meg elődjéről, bejelentve azt is, hogy a következő általános audiencián II. János Pál pápa által előkészített, hátrahagyott szövegmagyarázatokat idéz.