Erzsébet
1 °C
4 °C

Választania kell két felesége között

2008.04.28. 19:15
Dániában tilos a bigámia, ezért el kell válnia egyik feleségétől egy állampolgárságot kapott iraki férfinak. Viszont mindkét nő megkapja az állampolgárságot.

Választania kell két felesége közül annak az iraki férfinak, aki menekültstátust kapott Dániában, miután az Irakban szolgálatot teljesítő dán zászlóalj kötelékében dolgozott tolmácsként, közölte a dán igazságügyi minisztérium hétfőn.

"Május 26-ig adtunk neki határidőt, hogy egyik nejétől elváljon, máskülönben lépéseket teszünk, hogy véget vessünk a bigámiának, amely Dániában törvénytelen" - áll a tárca állásfoglalásában. A hatóságok ugyanakkor lehetővé teszik, hogy az elhagyott ara ne hagyja el Dániát.

Az iraki férfi ügyvédje azt mondta, hogy védence "nagyon bánatos", de engedelmesen választani fog az asszonyok közül, mert nem akarja bíróság elé vinni a dolgot.

Az üggyel sokat foglalkozott a dán sajtó. A dán kormányfőt is nyilatkozatra bírták a kérdésben. Anders Fogh Rasmussen azt mondta, a bigámia törvényellenes. Az iszlám lehetővé teszi, hogy egy férfi akár négy nőt is elvegyen. A dán kormány 2007-ben, mikor visszavonta katonáit Irakoból, úgy döntött, hogy iraki segítőit sem hagyja a háború sújtotta országban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?