Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gorbacsov is meg akarta öletni a pápát?

2008.04.28. 20:19
Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök aláírása is szerepel azon az utasításon, amely megbízza a KGB-t a néhai II. János Pál pápa elleni 1981-es merénylet megszervezésével, állítja egy amerikai könyv szerzõje, akivel a Wprost címû lengyel magazin közölt interjút hétfõn.

A szovjet pártvezetés kilenc akkori tagjának, köztük Gorbacsovnak az aláírása található a szovjet titkosszolgálatnak címzett, a merényletre felhatalmazást adó 1979-es feljegyzésen, mondta John O. Koehler egy iratra hivatkozva, amelyre egy varsói archívumban talált rá.

Az 1978-ban megválasztott lengyel pápa szálka volt a szovjet vezetés szemében, mert megingatta a kommunista berendezkedést Lengyelországban. A késõbbi szovjet elnök és kommunista pártfõtitkár Gorbacsov mellett neki tulajdonítanak a legnagyobb szerepet a kelet-közép-európai kommunista rendszerek bukásában.

Az 1979 novemberébõl származó PB-utasításban többek között ez olvasható a Wprost szerint: "Minden lehetséges eszközt fel kell használni annak a politikai átrendezõdésnek a megakadályozására, amit a lengyel pápa indított el, és ha szükséges, a félretájékoztatásnál és a hitelrontásnál nagyobb hatású eszközöket is fel kell használni". Koehler szerint ez a megfogalmazás rejtette a katolikus egyházfõ meggyilkolására szóló megbízást.

Nem tudni, ki bújtotta fel Ali Agcát

Gorbacsovot már korábban is összefüggésbe hozták a merényletettel, a politikus azonban mindig cáfolta az állítást, hogy megbízást adott II. János Pál meggyilkolására.

A pápa súlyosan megsebesült a római Szent Péter téren történt merényletben. A török állampolgárságú támadó, Mehmet Ali Agca 19 évet töltött rács mögött Olaszországban, amikor a pápa nyomatékos kérésére 2000-ben kegyelemben részesítették. Jelenleg több más, korábbi bûncselekmény miatt Törökországban tölti börtönbüntetését.

A merénylet hátterét nem sikerült megnyugtatóan feltárni az Agca elleni perben. Máig több, egymásnak ellentmondó elmélet él ezzel kapcsolatban, némelyik szerint valamelyik nagyhatalom adott megbízást a merényletre, mások szerint iszlamista és nacionalista csoportok.