Auguszta
-7 °C
0 °C

Fél évszázada a trónon II. Erzsébet

2002.04.30. 14:44
Augusztus 6-ig az úgynevezett királyi vonaton járja Nagy-Britanniát II. Erzsébet és férje. A délnyugat-angliai Cornwalltól az északi Hebridákig tartó nagy utazás apropója, hogy a királynő ötven éve ül országa trónján.
Ötven éve koronázták meg II. Erzsébetet. A brit parlament két háza előtt elmondott beszédében a királynő köszönetet mondott azért "a hűségért, támogatásért és ösztönzésért", amelyben az ország népe részesítette őt uralkodásának általa felejthetetlennek nevezett 50 éve alatt. - Szeretnék hangot adni büszkeségemnek múltunkért, egyben szeretném kinyilvánítani a jövőbe vetett bizalmamat - hangoztatta a parlament Westminster csarnokában közös ünnepi ülésre egybegyűlt alsóházi képviselők és lordok előtt.

Köszönet a parlamentnek

II. Erzsébet
A brit uralkodó ugyan évente megjelenik a parlamentben, a törvényhozás ülésszakát trónbeszéde nyitja meg, azt azonban II. Erzsébet a mindenkori kormány nevében mondja el. Személyes beszédet ritka alkalmakkor, az elmúlt 50 évben csak ötször mondott a parlamentben, legutóbb 1995-ben, a második világháború befejeződésének 50. évfordulóján. Jubileumi beszédében II. Erzsébet méltatta az országában és a világban az elmúlt 50 évben végbement hatalmas fejlődést, Nagy-Britannia multikulturális társadalommá válását. Külön köszönetet mondott a "parlamentek anyjának" tartott brit törvényhozásnak a változásokban vállalt szerepéért.

A Nagy utazás

II. Erzsébet ünnepi beszédével vette hivatalos kezdetét a brit uralkodó trónra lépése 50. évfordulójának nagy-britanniai ünnepségsorozata. Szerdán Londonból kigördül a három hónapon át szállásként és irodaként szolgáló királyi vonat, és megkezdődik a királynő és férje, Fülöp herceg augusztus 6-ig tartó országjáró körútja. A délnyugat-angliai Cornwalltól az északi Hebridákig ellátogatnak Nagy-Britannia valamennyi szegletébe, hogy a lehető legtöbb emberrel találkozzanak. II. Erzsébet beszédet mond a skót törvényhozásban, a walesi és az északír nemzetgyűlésben, megnyitja a Nemzetközösségi Játékokat Manchesterben, új kórházak, hospice-ok felavatásán vesz részt. Utcabálokat, kerti partikat rendeznek, ünnepi istentiszteleteket tartanak majd az 50. évforduló alkalmából.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!