Klaudia
-4 °C
2 °C

Inkább négy részre osztanák Irakot

2003.05.05. 13:01
A lengyel, amerikai és brit megszállási övezet mellett lesz egy negyedik, de ennek gazdája még nem ismert. A lengyelek előkelő szerepe az iraki háborúban nyújtott aktív szerepválallásnak köszönhető, de kontingensük összetétele és tartózkodásának ideje az amerikai pénzügyi segítség méretén múlik.
Négy, nem pedig három megszállási övezetre osztják fel Irakot, állítják lengyel lapok. Korábbi hírek arról számoltak be, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Lengyelország irányítja majd a három övezetre felosztott Irakot, de Jerzy Szmajdzinski lengyel nemzetvédelmi miniszter részvételével vasárnap a Pentagonban tartott telekonferenciáról kiszivárgott, lesz egy negyedik zóna is.

Északon lengyelek, délen britek

Fotó: EPA/Valdrin Xhemaj
A négy övezetben egy-egy hadosztály 7-9 ezer katonája teljesít majd szolgálatot. A lengyel vezetés a főként kurdok lakta - közigazgatásában jóval fejlettebb - északi területeket szeretné megkapni, de felmerült, hogy a Bászra és Bagdad között elterülő dél-iraki területeken vállal rendfenntartói szerepet egy éven keresztül, az állományt fél év után váltva. A britek valószínűleg Irak déli részét ellenőriznék Umm-Kaszr és Bászra között.

Szmajdzinski hétfőn találkozik amerikai kollégájával, Donald Rumsfelddel, hogy a lengyel kontingens pontos létszámáról és tartózkodásának idejéről a lengyeleknek adott amerikai támogatás függvényében döntsenek.

Amerikai vezetés, sok jelentkező

A megszállt övezetekben a legfelsőbb irányítás továbbra is az amerikai főparancsnoksághoz tartozna. Az Egyesült Államok őszig három hadosztályt szeretne kivonni Irakból a jelenleg ott állomásozó ötből, az amerikai katonák száma így 20 ezer főre csökkenne. Az esetleges magyar jelenlét kérdésében Budapest még nem döntött el, hogy a brit vagy a lengyel parancsnokság alá kerüljön. A részvételhez az Országgyűlés jóváhagyása szükséges. A parlament hétfőn tűzi ismét napirendre a kérdést.

Eddig Olaszország, Spanyolország, Ukrajna, Dánia, Hollandia, Albánia, Bulgária jelezte, hogy részt venne a biztonság megteremtésében Irakban, de semmi biztosat nem tudni még, mivel az Irak jövőjével foglalkozó londoni nemzetközi konferencián még nem mindegyik ország nyilatkozott arról, hogy milyen mértékben venne részt a békefenntartásban.

Lengyel részvétel

A lengyelek mintegy kétszáz fővel vettek részt a szövetségesek oldalán az iraki háborúban, köztük a GROM elitalakulat katonáival, a brodnicai 4. vegyvédelmi ezred 74 fős szakaszával, valamint a Xawery Czernicki logisztikai támogató ellátóhajóval, mely 53 fős legénységével az afganisztáni béketeremtő művelet kezdete óta a Perzsa-öbölben tartózkodott.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft