Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A szélsőjobbal bővül a lengyel koalíció

2006.05.05. 15:04
A szélsőjobboldali Lengyel Családok Ligája koalícióba lépésével meglesz a parlamenti többség a tavaly ősz óta kisebbségben lévő kormánynak Lengyelországban.

Várhatóan csatlakozik a lengyel kormánykoalícióhoz pénteken a szélsőjobboldali Lengyel Családok Ligája (LPR), parlamenti többséget biztosítva ezzel a Kazimierz Marcinkiewicz vezette kormánynak, közölte Marek Kotlinowski, a LPR alelnöke megerősítette, hogy pártja csatlakozni kíván a koalícióhoz.

Egy nevének közlésétől elzárkózó kormányforrás szerint Roman Giertych, az LPR nacionalista, Nyugat-ellenes nézeteiről ismert vezetője kabinetminiszteri megbízatást kap az átalakítandó kormányban.

A több hónapi kisebbségi kormányzás után a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt a múlt héten lépett szövetségre a populista Andzrej Lepper vezette Önvédelem baloldali párttal, így Lepper várhatóan miniszterelnök-helyettes lesz.

A PiS és az Önvédelem alkotta koalíciónak 218 képviselője lenne a 460 fős parlamentben, míg a Pis-Önvédelem-LPR hármas szövetség összesen 245 fős többséggel rendelkezne.

Ellenezték az EU-t

A Lengyel Családok Ligája és az Önvédelem ellenezte, hogy Lengyelország 2004-ben az Európai Unió tagja legyen, de azóta visszafogták az EU-val és a szabadpiaci reformokkal kapcsolatos bírálataikat.

Az őszi parlamenti választásokon legtöbb szavazatot szerzett PiS-nek nem sikerült többségi kormány létrehozni a liberális Polgári Platformmal (PO), és Kazimierz Marcinkiewicz kabinetje hat hónap óta kisebbségben kormányoz.