Judit
2 °C
7 °C

Visszalépett az iszlámizmussal vádolt török elnökjelölt

2007.05.06. 23:47
Az iszlámizmussal vádolt kormányzó párt egyetlen jelöltje, Abdullah Gül visszalépett az elnökjelöltségtől a második vasárnapi fiaskó után: a parlament nem szavazta meg elnöknek. Már úton van az alkotmánymódosító javaslat a közvetlen elnökválasztáshoz.

Abdullah Gül török külügyminiszter hivatalosan is bejelentette vasárnap, hogy visszalép az államfőjelöltségtől, és szorgalmazza a közvetlen elnökválasztásra való áttérést.

Gül pártjának, az iszlám gyökerű, kormányzó Igazság és Fejlődés Pártnak (AKP) vásodszor sem sikerült biztosítania az elnökválasztáshoz szükséges létszámot vasárnap a parlamentben.

Az alkotmánybíróság kedden érvénytelenítette az elnökválasztás eredménytelenül zárult első fordulóját, helyt adva az ellenzék panaszának, miszerint szavazáskor legalább 367 parlamenti képviselőnek kell az ülésteremben tartózkodnia. Az első szavazáson csak 361 képviselő volt jelen.

Alkotmányt kell módosítani

A parlamentnek eredetileg csütörtökön kellett volna szavaznia a választás megismételt első fordulójában az egyetlen államfőjelöltről, aki az AKP jelöltje, de a szavazást a héten vasárnapra halasztották.

Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök már korábban amellett tört lándzsát, hogy az államfőt a jövőben közvetlenül a nép válassza meg, ehhez azonban alkotmánymódosításra volna szükség.

A módosító javaslat várhatóan a héten a törvényhozás elé kerül, ha megszavazzák, az idén megtartható lenne az első közvetlen elnökválasztás együtt az előrehozott parlamenti választással.

Folytatódtak a tüntetések szombaton

Az ankarai törvényhozás csütörtökön döntött arról, hogy július 22-re előrehozzák a novemberre esedékes parlamenti választásokat.

Abdullah Gül egyelőre nem kívánta elárulni, hogy indulna-e közvetlen elnökválasztáson, ha megrendeznék. Szerinte erről akkor érdemes beszélni, ha elérkezett az ideje.

Szombaton folytatódtak a tüntetések Törökországban, több mint tízezren tüntettek két nyugat-törökországi városban az iszlamista kormány ellen és az ország világi jellegének megőrzéséért.

A tüntetéseket Gül államfői jelölése váltotta ki. Az ellenzék túlságosan iszlámbarátnak tartja a külügyminisztert, aki tárcát viselt Necmettin Erbakan vallásos alapokon álló kormányában az 1990-es években is, felesége pedig csakis iszlám fejkendőben jelenik meg a nyilvánosság előtt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?