Géza
-12 °C
-4 °C

Benyomultak Nedzsefbe az amerikaiak

2004.05.06. 18:12
Negyvenegy siíta fegyveres halála az eddig ismert mérlege annak az összecsapásnak, amely azután robbant ki, hogy a hetek óta Nedzsef mellett állomásozó amerikai csapatok megkezdték a város visszavételét asz-Szádr radikális vallási vezető milicistáitól.
Súlyos harcok bontakoztak ki amerikai erők és siíta fegyveresek között Nedzsef városában, ahol Moktada asz-Szádr radikális vallási vezető és hadserege tartózkodik.

Az amerikaiak nagy erőkkel állomásoztak a város mellett azóta, hogy asz-Szádr felkelést robbantott ki, és a várost csak ostrom által lehetett volna visszahódítani.

Az amerikai gyalogságot páncélosok és helikopterek segítették, az összecsapásban katonai beszámolók szerint 41 iraki milicista vesztette életét, az amerikaiaknak sikerült vissza foglalniuk a város peremén fekvő kormányzóság épületét.

Délelőtt Irak ideiglenes kormányzója, Paul Bremer a korrupciós ügybe keveredett polgármester távozása miatt új vezetőt nevezett ki a város, valamint a tartomány élére, és felszólította a város fegyveres erőit, bírják rá a lázadókat a fegyverletételre - írja a CNN.

Nem találkoztak ellenállással

Asz-Szádr még áprilisban robbantott ki szervezett felkelést, aminek során több déli városban elfoglalták a kormányzóság épületeit, a héten pedig gyakran került sor összetűzésre az amerikai erőkkel. Az iszlám vezetőt egyébként egy mérsékelt vezető meggyilkoltatásával gyanúsítják, ezért elfogató parancsot adtak ki ellene - számol be a BBC.

A csütörtöki nedzsefi ütközet azután bontakozott ki, hogy a szövetségesek a város keleti részén kezdtek benyomulni, amikor erős ellenállásba ütköztek a siíta vezér Mahdi Hadseregének fegyvereseivel - közölte egy katonai szóvivő, aki nem ejtett szót az amerikai veszteségekről.

A szóvivő beszámolt arról, a kormányzóság épületének visszavételekor nem tapasztaltak különösebb ellenállást. A Nedzsefből elmenekült iraki lakosok megkezdhetik a visszaköltözést, utalt a biztonsági helyzetre.

Hat embert ölt meg a pokolgép Bagdadban

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant Bagdadban csütörtök hajnalban az amerikai közigazgatás székhelyének bejáratától nem messze. A robbantásban öt iraki és egy amerikai katona életét vesztette, huszonhárom iraki civil és két amerikai megsebesült. A robbantásért felelősséget vállaló csoport az al-Kaidához tartozó Abu Muszab al-Zarkavit nevezte meg vezetőjeként - értesült a CNN.