József, Bánk
-6 °C
0 °C

Felakasztotta magát a Bárány

2003.05.07. 16:55
Derékszíjára akasztotta fel magát Jeremiasz Baranski, alvilági nevén a Bárány bécsi börtönében, akit Jacek Debski lengyel sportminiszter meggyilkolásának megrendelésével vádoltak a lengyel hatóságok. A pruszkówi lengyel maffia bécsi rezidense már a második szereplője a Debski-ügynek, aki a nyomozati szakaszban véget vet életének.
A lengyel rendőrség azt gyanítja, hogy Baranski volt a megrendelője a 2001 áprilisában elkövetett minisztergyilkosságnak. A politikai gyilkosság lehetőségét hamar kizárták, és valószínűsítik, hogy Debskinek azért kellett meghalnia, mert túl sokat kérdezősködött Baranskinál annak a 421 ezer dollárnak a sorsáról, amelyet még a sportminiszter adott át a hírhedt bűnözőnek, hogy az a drogüzletbe fordítsa az összeget. A gengszter a kapott pénz hozamával egy éven keresztül nem számolt el, mire Debski megfenyegette, hogy feladja a lengyel hatóságoknál.

Egy varsói call-girl vallomásai

Az ügyben főszerepet játszott egy varsói call-girl, Halina G., más néven Inka, aki Debskivel szórakozott a gyilkosság estéjén, és az ő feladata volt, hogy a minisztert kicsalogassa az utcára. A halálos lövést leadó bérgyilkos nyomára Inka vallomásainak segítségével bukkantak. A sziléziai férfit Tadeusz Maziukot, ekkor már a rendőrség emberrablásért őrizetben tartotta, de pár napra rá, hogy Varsóban vádalt emeltek ellene, felakasztotta magát.

Ugyancsak Inka kihallgatása vezetett el végül a Bárányhoz is, akit kettős állampolgársága miatt tartottak fogva az ausztriai fővárosban. Pere idén január végén kezdődött, és ha a bíróság előtt beigazolódott volna Jacek Debski meggyilkolásában vállalt bűnrészessége, akár életfogytiglani börtönre is ítélhették volna.

Miller nagyobb körültekintésre szólít

A kiemelt bűncselekményekben érintett fontos foglyok körültekintőbb és figyelmesebb őrzésére szólított fel Leszek Miller lengyel kormányfő az eset kapcsán. Miller egyben felkérte a lengyel igazságügyi minisztert, Grzegorz Kurczukot, valamint a titkosszolgálatot, hogy mielőbb tudják meg, hogyan történhetett meg az öngyilkosság.