Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Lengyel sztárújságíró halt meg Irakban

2004.05.07. 14:26
A lengyel média egyik legismertebb személyisége, Waldemar Milwicz haditudósító halt meg Irakban útban a lengyel parancsnokság tábora felé. Egyelőre nem tudni aknára futott-e a konvoj, vagy rájuk támadtak.
Waldemar Milewicz, a közszolgálati lengyel televízió (TVP) leghíresebb eseménytudósítója meghalt Irakban - jelentette be pénteken hivatalosan a lengyel televízió.

Waldemar Milewicz
A lengyel televíziós újságíróval, a lengyel híradó munkatársával együtt vesztette életét Mounyr Beouamrane algériai újságíró, és megsebesült Jerzy Ernst lengyel operatőr, mindketten a TVP munkatársai.

Különböző adatok szerint a lengyel televízió stábját Bagdadtól 30 kilométerre gépfegyverből lőtték, vagy gépkocsijuk aknára futott. A TVP stábja május 4-én utazott Lengyelországból Irakba. A Babilon táborba igyekeztek, ahol lengyel katonák állomásoznak, és az Irakban akkreditált lengyel újságírók tartózkodnak.

A Babilon táborban 10 akkreditált lengyel újságíró dolgozik, a TVP, a TVN kereskedelmi televízió, a PAP hírügynökség és az IAR rádiós hírügynökség munkatársai. Az események alakulásától függően a lengyel televíziók időnként további tudósítókat küldenek ki néhány napra az országba.

Több díjat is kapott

Waldemar Milewicz 1984-től dolgozott a TVP külpolitikai szerkesztőségében. Több mint tíz éve haditudósítóként működött, tudósított egyebek között Boszniából, Csecsenföldről, Koszovóból, Abháziából, Ruandából, Kambodzsából, Szomáliából, Etiópiából, Irakból és nagyon sokszor a Közel-Keletről.

Mindenütt ott volt, ahol rendkívüli események történtek. Számos tekintélyes újságíródíjat kapott, köztük a washingtoni John Hopkins University SAIS-Ciba Prize elnevezésű díját, a Lengyel Pulitzer-díjat, 2003-ban pedig a legjobb újságírónak járó Grand Press díjat.