Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Sértegethető lesz az új iraki elnök

2003.05.08. 18:25
Speciális kamara foglalkozik majd a saját országuk ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolt iraki vezetőkkel. Csütörtökön beindultak a bíróságok Irakban, amelyek egyelőre a Huszein kormányzás alatt hatályos törvények szerint működnek, ezek átírása hamarosan megkezdődik. Egy amerikai igazságügyi szakértő szerint jó volt az iraki törvénykönyv, csak az alkalmazásával voltak problémák.
Különleges bírósági kamara fog ítélkezni Irakban az ország ellen elkövetett bűntettekben vétkesnek talált Szaddám Huszein és az iraki vezetés felett - jelentette ki újságíróknak Clint Williamson, az iraki igazságügy-minisztérium amerikai főtanácsadója. Irakban hivatalosan csütörtökön kezdték el működésüket a bíróságok, akik még a Huszein elnök uralma alatt hatályos törvénykönyvet alkalmazzák, de készülnek annak reformjára.

Williamson szerint az 55, amerikaiak által körözött iraki vezető - köztük Szaddám Huszein - ellen az eljárás akár évekig is eltarthat, ezért arra egy külön struktúrát kell kidolgozni. A körözött vezetőkből 36 személy ugyanakkor még nincs az igazságszolgáltatás kezén.

Huszein megsértése bűncselekménynek számított

Nem írnak új törvénykönyvet az 1969-ben kelt régi helyett, csupán azokat a részeket módosítják, amelyek még a Huszein rezsim alatt léptek életbe, vagy ellentétesek a nemzetközi joggal. Így például kikerül az iraki büntető törvénykönyvből az elnök megsértésének vétsége is. "A törvénykönyv jó, de alkalmazása hibás volt" - állapította meg Williamson.

Az első napon az újra működő törvényszéken tizenhárom gyanúsítottat hallgattak ki, akik emberöléssel és lopással vádoltak.

Ibrahim Malik al-Hindávi, az egyik bíróság elnöke a maga részéről azt mondta: az 1969-es büntető törvénykönyvet egyelőre változtatás nélkül használják, azon majd csak a leendő iraki törvényhozás változtathat. A szövetséges erőkre utalva kijelentette, hogy az iraki bírák el fognak utasítani minden esetleges kísérletet a munkájukba való beavatkozásra, és hogy minden olyan külföldit, aki törvényt sért Irakban, az iraki törvények szerint fognak elítélni.