Kornélia
1 °C
14 °C

Százhúsz ember zuhant ki a repülőből

2003.05.09. 19:55
Több mint százhúsz embert szippantott ki a nyomáskülönbség egy orosz utasszállítóból 2200 méter magasságban a Kongói Demokratikus Köztársaság felett. A katasztrófát valószínűleg a gép farában található rámpaajtó váratlan leválása okozhatta nem sokkal a felszállás után.
A szerencsétlenül járt Il-67-os gépet a kongói hadsereg bérelte, fedélzetén civilek és katonák egyaránt utaztak. A fedélzeten lévők pontos számáról egyelőre nincsenek információk, egy neve elhallgatását kérő orosz repülőtársasági tisztviselő 129 emberről tudott. A járat a fővárosból, Kinshasából tartott az ország déli részén fekvő, mintegy másfélezer kilométerre fekvő Lubumbashiba.

Hajmeresztő utazások

"Az ajtók és a rámpa váratlanul kivágódtak, miután elromlott a belső nyomást biztosító rendszer" - nyilatkozta a Reutersnak a légitársaság munkatársa. A balesetet túlélő orosz legénységnek ezután sikerült visszafordulnia, és sikeresen földet érnie Kinshasában. A kongói légierő tisztje nyomozást rendelt el az ügyben, ám a kormány részéről még senki sem kommentálta a történteket.

A BBC Kinshasában tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy a Kongói Köztársaság területén nagyon gyakoriak a repülőgép-balesetek. A katasztrofális úthiány és az utak minősége, valamint a nagy távolságok miatt ugyanis mindenki a csak "hajmeresztő utazásokra" alkalmas, lestrapált szovjet gyártmányú repülőgépekre kénytelen fölülni, amelyekben összezsúfolódik utas és rakomány egyaránt.

Fülsiketítő süvítő hang

Egy túlélő az AFP-nek elmondta, hogy fél órával a felszállás után fülsiketítő süvítő hangot hallottak, majd a repülőgép teljes szélességét átfogó beszállórámpa leszakadt. A repülőgép előbb az egyik, majd a másik oldalára dőlt, miközben a hirtelen keletkezett légnyomáskülönbség kiszippantotta az utasok többségét a hátsó részen tátongó nyíláson. Csak azok az utasok tudtak a fedélzeten maradni, akiknek volt elég lélekjelenlétük és időben az oldalfalról lelógó szíjakba kapaszkodtak - mondta el Katembo rendőr a kinshasai Mama Yamo kórházban, ahol nyolc túlélőt ápolnak.

Rendőrök és családtagjaik az áldozatok

Az utasok között több mint száz rendőr és családtag volt - közölte a rendőrtiszt. Egy másik túlélő azt mondta az AFP-nek, hogy a repülőgépre felszállt sok, nyilvántartásba nem vett utas is. A kutatást a 2200 méteres magasságban kiesett utasok után a hadsereg végzi, mert a bányavidéknek számító két érintett tartományba, Kelet- és Nyugat-Kasaiba csak a belügyminisztérium különleges engedélyével lehet beutazni.