Sára, Márió
2 °C
6 °C

Robbantás egy vajdasági diszkóban

2004.05.09. 18:33
Huszonegy ember megsebesült, egyikük súlyosan egy vajdasági szórakozóhelyen történt robbantásban.
Az eset a Vajdaság középső részén fekvő Kula városának diszkójában történt vasárnap hajnalban, de a belgrádi tömegtájékoztatás csak délután adott róla hírt. A szórakozóhelyen közel négyszázan tartózkodtak a robbantás pillanatában.

A detonáció oka egyelőre ismeretlen. Annyit tudni, hogy utána könnygáz terjengett a szórakozóhely termében. A Beta hírügynökség szerint rendőrség előállított két személyt.

A kulai Erőd nevű diszkóklub Szerbia-szerte ismert hely, de nem annyira színvonaláról, hanem arról, hogy egészen tavaly március végéig ott tivornyáztak a vörössapkás osztagként ismert titkosszolgálati alakulat kétes hírű kommandósai. A halálosztag támaszpontja ugyanis éppen a Vajdaság szívében található Kulában volt, s a vörössapkások alaposan megkeserítették az ott lakók életét. (A tizenkét évvel ezelőtti népszámlálás szerint a közel húszezres Kula lakóinak 17 százaléka magyar volt, de számuk mára erősen megcsappant.)

Milorad Lukovic Legijának, a Zoran Djindjic szerb miniszterelnök elleni merénylet elsőrendű vádlottjának amiatt kellett távoznia az osztag éléről, mert 2001. május 4-én ittas állapotban lövöldözni kezdett a diszkóban, aminek következtében az épület teljesen leégett.

A szórakozóhely tulajdonosa a minap közölte, hogy nem kíván elállni a Legija elleni kártérítési keresettől. Nem kizárt, hogy a robbantás kapcsolatba hozható ezzel.