Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Hülyén érzik magukat a géppuskások az új ruhájukban

2006.05.10. 11:16
Bár a tesztek szerint jól szolgálhat az amerikai hadseregben rendszeresítés előtt álló védőruha, a katonák arra panaszkodnak, hogy hülyén néznek ki az órmótlan, vízhűtéses, repeszek és kisebb bombák ellen is védelmet nyújtó ruhában.

Az új, elsősorban a katonai terepjárók géppuskáját kezelő katonáknak szánt védőruhát a tűzszerészek bombabiztos védőruhájából fejlesztette ki az amerikai hadsereg.


A CPE a gyakorlatban, jobb alul a vízhűtéses rendszer csövecskéi

A járőröző egységeknél a legnagyobb veszélynek a géppuskafészekben ülő katona van kitéve, törzsét nem védi páncélzat, ami megóvná a gyakori gránát- és pokolgépes támadásoktól, és a robbanástól szétröppenő repeszektől. A amerikai hadseregnek a legnagyobb veszteségeket az ilyen támadások okozzák.

Több katona azonban arra panaszkodott, hogy a ruha "hülyén" néz ki, és a vízhűtés is folyamatosan elromlik.

A röviden csak CPE-nek nevezett ruházat leginkább megerősített fej- és nyakpáncélja miatt egy asztronauta öltözékére emlékeztet. A vízhűtéshez a katonának egy külön, csövekkel ellátott mellényt kell felvenni a ruha alá. A víz hűtését egy, a Hummer hátuljában lévő szerkezet végzi.

Egy bomba ellen biztos jó

"Nem vagyok valami nagy rajongója ennek a cuccnak. Borzasztó meleg, és nehéz vele megfordulni. Valóban nagyobb biztonságban érzem magam, de csak egy robbanás esetén, akkor már nem, ha kézifegyverekkel támadnak, és forognom kell" - fejtegette a 19 éves Michael Floyd.

A ruhát korábban jó eredményekkel tesztelték Észak-Irakban, Moszulban, igaz, a tesztelés inkább arra irányult, felfogja-e a ruha egy robbanás repeszeit. Ebből a szempontból jó eredményt ért el a CPE, írja az amerikai Star and Stripes magazin.