Valér
2 °C
8 °C

A letartóztatások '70-90 százaléka' tévedés volt

2004.05.10. 18:11
Hétfőn újabb részleteket ismerhetett meg a nyilvánosság az Irakban a szövetséges katonák által végrehajtott letartóztatások és a fogva tartottak bánásmódjának kegyetlen körülményeiről, miután a The Wall Street Journal közzétette a Vöröskereszt jelentését. A dokumentum többek között megállapítja, az Abu Garib börtönben használt technikák általános gyakorlattá váltak Irakban, és a letartóztatások túlnyomó része tévedésen alapult.
Néhány órával később, hogy Geoff Hoon brit védelmi miniszter úgy nyilatkozott, szerinte nem kerül nyilvánosságra a Vöröskereszt jelentése az iraki foglyokkal való bánásmódról, hétfői számában a The Wall Street Journal nyilvánosságra hozta a jelentés egy kópiáját.

A jelentés, amely a letartóztatások, kihallgatások és a börtönök embertelen körülményeiről újabb részletekkel szolgál, katonai illetékesektől származó információkra utalva megállapítja azt is, a letartóztatások 70-90 százaléka tévedésen alapult.

A Nemzetközi Vöröskereszt Bizottsága által jóvá hagyott jelentés szerint a foglyok kínzása nem csak az Abu Garib börtönre volt jellemző, hanem általános gyakorlattá vált mind az amerikai, mind a brit katonáknál. A múlt héten bocsánatot kérő George Bush amerikai elnök még "néhányak balfogásairól" beszélt - emlékeztet az AP.

A jelentést készítő megfigyelők személyesen tapasztalták meg tavaly októberben, hogyan biztosították a kihallgatást vezetők a kooperációt az iraki foglyokkal: miután meztelenül bezárták őket egy sötét cellába, minden egyes kiszolgáltatott információért cserébe növelték a "komfortot", vagyis ágyat, fényt és ruhát kaptak.

Tévedések áldozatai

A kínzások nagy része a kihallgatási szakaszban történt, amikor a katonai hírszerzés foglalkozott a foglyokkal, és amikor a rab átkerült állandó cellájába, az állapotok normalizálódtak.

Vasárnap a Pentagon a guantanamói fogolytáborral kapcsolatban beismerte, a legfelsőbb vezetés adott engedélyt a kegyetlen bánásmódra, feltéve, ha ezzel értékes információ birtokába lehet jutni. A Guantanamóban használt technikákat aztán a Newsweek értesülései szerint maga Geoffrey D. Miller vezérőrnagy a terrorizmussal gyanúsított külföldiekket őrző kubai fogolytábor parancsnoka javasolta Irakban használni.

A szervezet szerint az idő múlásával a letartóztatások is kezdték ugyanazt a formát ölteni. A katonák általában sötétedés után rontottak be a házakba, betörték az ajtókat, függetlenül attól nyitva voltak, vagy sem, és egészségest, öreget, beteget egyaránt elvittek, és előszeretettel használták a puskájukat is ütlegelésre.

A Vöröskereszt szakértői által megkérdezett több szövetséges katonai illetékes elmondta, hogy ezeknek a letartóztatásoknak 70-90 százaléka tévedésen alapult. Ez köszönhető annak is - állították -, hogy a letartóztatásokat végző harcoló alakulatok megfelelő felügyelet nélkül végezték akcióikat.

Legutóbb februárban adtak információt

A szervezet pénteki állítása szerint az amerikai illetékesek már tavaly március óta folyamatosan tájékoztatatva voltak a Vöröskereszt által vizsgált esetekről, legutóbb idén februárban kaptak a most nyilvánosságra hozott dokumentumból.

A jelentés végül úgy megállapítja a kegyetlen bánásmód alkalmazása a szabadságuktól megfosztott irakiakkal szemben nem egyedi esetek voltak, hanem a koalíciós erők általános gyakorlatává vált.