Elemér
-1 °C
10 °C

Nem tesztelték a WTC-t tűz ellen

2003.05.10. 13:39
Elmaradt a WTC tűzellenállásának tesztelése, állapította meg egy most nyilvánosságra hozott amerikai jelentés. Bár az épület a hőségtől megolvadt padlózatát nem sokkal a 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás előtt erősítették meg, szakértők szerint el kellett volna végezni a minőségellenőrző vizsgálatokat is. Azt ugyanakkor senki nem vitatja, hogy a szeptember 11-i katasztrófára nem lehetett fölkészülni.
Sosem tesztelték a Világkereskedelmi Szervezet Központjának (WTC) padlószerkezetének tűzellenálló képességét, derült ki egy amerikai kutatóintézet (National Institute of Standards and Technology - NIST) legújabb jelentéséből. A kérdés azért fontos, mert az ikertorony összeomlását nem csupán a két repülőgép becsapódása okozta, hanem a tűz okozta hatalmas hőség, amely megolvasztotta az épület acélszerkezetét, írja a BBC.

Erősítés volt, vizsgálat nem

Az épület padlózatát pedig többször is megerősítették, de az építtető állami cég nem végzett vizsgálta, hogy az eredetihez képest megháromszorozott rétegzettség a papírformának megfelelően valóban képes-e ellenállni az előírt kétórás tűznek.

Egy nemrégiben kelt vagyonbecslő vizsgálat megjegyezte, hogy 1999-ben indult, és 2000-ben még tartó átalakítások ellenére voltak olyan helyek, amelyek csak egy óráig állhattak ellen a tűznek. A NIST jelentése kiderítette, hogy a padlózatot azokon az emeleteken, ahová a gépek csapódtak, megerősítették, de nem tesztelték.

Vannak megválaszolatlan kérdések

A kétéves, még lezáratlan vizsgálat tavaly indult, és célja az, hogy kiderítse, milyen módon lehetne a jövőben biztonságosabb épületet tervezni. És bár a közvélemény széles körében elfogadott tény, hogy a WTC a vártnál jobban, több mint egy órán át képes volt ellenállni a lángoknak, a hozzátartózók szerint sok technikai kérdés maradt még megválaszolatlanul. A most napvilágra került jelentés ugyanakkor még nem kíván konklúziókat levonni, az intézet igazgatójának elmondása szerint erre még várni kell.

Annyiban egyébként a szakértők megegyeznek, hogy bár a tesztet meg kellett volna csinálni, ez a katasztrófa nem tartozott az előrelátható esetek közé: a kerozinnal tele tankolt repülőgépek becsapódására akkor még senki sem gondolhatott.