Árpád
-2 °C
4 °C

Egymást öli a Fatah és a Hamász

2007.05.11. 12:01
Péntek hajnalban 3000 rendőr lepte el Gázaváros utcáit, hogy egy új biztonsági terv első lépéseként visszaállítsák a rendet a Gázai övezetben. Az erőszak visszaszorítása egyelőre nem volt sikeres, a Hamász ugyanis kifogásolta, hogy a rivális Fatah nem egyeztetett velük az új intézkedésekről. A Hamász milicistái több helyszínen rátámadtak a rendőrökre, az egységkormány belügyminisztere a kudarc miatt lemondással fenyegetőzik.

Péntek hajnalban újra kiújultak a harcok a Gázai övezetben a mérsékelt Fatah párt és a szélsőséges iszlámista Hamász párt fegyveresei közt, legalább hat ember megsérült, írja az AP. Az összecsapások azután kezdődtek, hogy új biztonsági tervet vezettek be az erőszakhullám leállítására, azonban a Hamász álláspontja szerint Mahmúd Abbász palesztin elnök, a Fatah vezetője nem egyeztetett velük az új biztonsági intézkedésekről.

Pénteken egy hamászosokkal teli kisbusz tüzet nyitott a Fatah embereire egy út menti ellenőrző pontnál, négy ember megsebesült. Gázaváros központjában a nemzetbiztonsági hivatal épületét lőtték, míg a Gázai övezet északi részében fegyveresek támadtak egy autóra, ketten megsérültek.

Rendszeres egyeztetés, közös fellépés

A terv szerint a különböző biztonsági erőkből felállítanának egy közös hadműveletekre alkalmas egységet, mondta Gázi Hamad, Iszmail Hanije miniszterelnök szóvivője. Hozzátette, a biztonsági vezetők rendszeresen egyeztetnének a Gázai övezetben működő politikai pártokkal és militáns csoportokkal a nyugalom fenntartására. „A jogtalanság és a káosz nagyon veszélyessé vált a Gázai övezetben, minden résztvevő elkötelezett amellett, hogy véget érjen a káosz és visszatérjen a biztonság” – fogalmazott a szóvivő.

A terv megvalósításának első lépéseként 3000 rendőr lepte el Gázaváros utcáit, kiemelt figyelmet fordítanak a nagyobb útkereszteződésekre és a kormányzati épületekre. Mióta 2005 augusztusában visszavonták az izraeli katonákat és telepeseket a Gázai övezetből, a területen rendszeresek lettek a fegyveres támadások, a halálos kimenetelű családi viszályok és az emberrablások.

Az erőszak visszaszorítására tett kísérletek rendre megbuktak, így az új koalíciós kormány belügyminisztere, Hani Kavaszme lemondással fenyegetőzik, mivel a biztonság visszaállítását célzó terve továbbra sem valósult meg. Iszmail Hanije, a szélsőséges iszlámista Hamász vezetője és a mérséklet Mahmúd Abbász csütörtök este ültek tárgyalóasztalhoz, hogy megvitassák a belügyminiszter álláspontját.

A Hamász nem vett részt a rendrakásban

A Hamász és a Fatah márciusban alakították meg a palesztin egységkormányt, hogy helyreállítsák a nyugalmat, ami átmenetileg működött is, de az erőszak és a bűnözés ismét virágzik a Gázai övezetben. A hatalom megosztása ellenére a két rivális, a Fatah és a Hamász még mindig nem tudtak megegyezni a biztonsági erők irányításában.

A Fatah és a Hamász is rendelkezik saját fegyveresekkel, utóbbi szerepe azonban nem világos a most bevezetett biztonsági tervben. Annyi bizonyos, hogy a pénteki rendőri akcióban a Hamász fegyveresei nem vettek részt, írja az AP. A Fatah egyébként régóta követeli, hogy a Hamász fegyverezze le milicistáit, eddig azonban hiába.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?