Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Egymást öli a Fatah és a Hamász

2007.05.11. 12:01
Péntek hajnalban 3000 rendőr lepte el Gázaváros utcáit, hogy egy új biztonsági terv első lépéseként visszaállítsák a rendet a Gázai övezetben. Az erőszak visszaszorítása egyelőre nem volt sikeres, a Hamász ugyanis kifogásolta, hogy a rivális Fatah nem egyeztetett velük az új intézkedésekről. A Hamász milicistái több helyszínen rátámadtak a rendőrökre, az egységkormány belügyminisztere a kudarc miatt lemondással fenyegetőzik.

Péntek hajnalban újra kiújultak a harcok a Gázai övezetben a mérsékelt Fatah párt és a szélsőséges iszlámista Hamász párt fegyveresei közt, legalább hat ember megsérült, írja az AP. Az összecsapások azután kezdődtek, hogy új biztonsági tervet vezettek be az erőszakhullám leállítására, azonban a Hamász álláspontja szerint Mahmúd Abbász palesztin elnök, a Fatah vezetője nem egyeztetett velük az új biztonsági intézkedésekről.

Pénteken egy hamászosokkal teli kisbusz tüzet nyitott a Fatah embereire egy út menti ellenőrző pontnál, négy ember megsebesült. Gázaváros központjában a nemzetbiztonsági hivatal épületét lőtték, míg a Gázai övezet északi részében fegyveresek támadtak egy autóra, ketten megsérültek.

Rendszeres egyeztetés, közös fellépés

A terv szerint a különböző biztonsági erőkből felállítanának egy közös hadműveletekre alkalmas egységet, mondta Gázi Hamad, Iszmail Hanije miniszterelnök szóvivője. Hozzátette, a biztonsági vezetők rendszeresen egyeztetnének a Gázai övezetben működő politikai pártokkal és militáns csoportokkal a nyugalom fenntartására. „A jogtalanság és a káosz nagyon veszélyessé vált a Gázai övezetben, minden résztvevő elkötelezett amellett, hogy véget érjen a káosz és visszatérjen a biztonság” – fogalmazott a szóvivő.

A terv megvalósításának első lépéseként 3000 rendőr lepte el Gázaváros utcáit, kiemelt figyelmet fordítanak a nagyobb útkereszteződésekre és a kormányzati épületekre. Mióta 2005 augusztusában visszavonták az izraeli katonákat és telepeseket a Gázai övezetből, a területen rendszeresek lettek a fegyveres támadások, a halálos kimenetelű családi viszályok és az emberrablások.

Az erőszak visszaszorítására tett kísérletek rendre megbuktak, így az új koalíciós kormány belügyminisztere, Hani Kavaszme lemondással fenyegetőzik, mivel a biztonság visszaállítását célzó terve továbbra sem valósult meg. Iszmail Hanije, a szélsőséges iszlámista Hamász vezetője és a mérséklet Mahmúd Abbász csütörtök este ültek tárgyalóasztalhoz, hogy megvitassák a belügyminiszter álláspontját.

A Hamász nem vett részt a rendrakásban

A Hamász és a Fatah márciusban alakították meg a palesztin egységkormányt, hogy helyreállítsák a nyugalmat, ami átmenetileg működött is, de az erőszak és a bűnözés ismét virágzik a Gázai övezetben. A hatalom megosztása ellenére a két rivális, a Fatah és a Hamász még mindig nem tudtak megegyezni a biztonsági erők irányításában.

A Fatah és a Hamász is rendelkezik saját fegyveresekkel, utóbbi szerepe azonban nem világos a most bevezetett biztonsági tervben. Annyi bizonyos, hogy a pénteki rendőri akcióban a Hamász fegyveresei nem vettek részt, írja az AP. A Fatah egyébként régóta követeli, hogy a Hamász fegyverezze le milicistáit, eddig azonban hiába.