Alfréd
-2 °C
2 °C

A zártosztályt is felszabadították Bagdadban

2003.05.12. 14:41
Tankkal törték át a falat, majd az összes osztály ajtaját szélesre tárva felszabadították Bagdad egyik kórházát, köztük súlyos elmebetegeket is az amerikai tengerészgyalogosok, mesélte az Al Rasad állami kórház orvosa a The New York Times tudósítójának. Az iraki főváros ostromakor a katonai egységek harcálláspontot alakítottak ki a kórház területén, a parancsnokság a nővérszobába rendezkedett be.
A katonákkal együtt egy csapat fosztogató is érkezett, és a szövetségesek tétlenül nézték, ahogy azok kifosztják a nemrégiben a Vörös Kereszt támogatásával modernizált kórházat. A kórházban nem maradt gyógyszer a betegek ápolására. Mikor a kórház orvosai érdeklődtek, hogy mi folyik itt tulajdonképpen, egy katonatiszt úgy válaszolt: "felszabadítás". Később elhagyták a kórházat.

Majmok bolygója

A korábban ápolt 1400 beteg közül most már csak háromszázat kezelnek, a többiek, mikor kinyitották a kapukat, egyszerűen elmentek. Az egyetlen beteg, aki az elmeosztályról itt maradt, egy gyilkos, aki megzavarodása előtt matematikatanárként dolgozott, egyedül járkál a folyosót borító üvegcserepek között. Százhúsz betegtársa, akik közül többen erőszakos közösüléssel és emberöléssel kerültek ide ugyancsak mentális problémák miatt, kisétáltak, amikor a tengerészgyalogosok "felszabadították" a kórházat.

"Nem akarok majmokat látni, és azt sem akarom, hogy ők lássanak engem" - magyarázza az utolsó lakó, miért nem választotta a szabadságot. A kórház dolgozóit leginkább annak az asszonynak a távozása érintette mélyen, akit harminc éve kezeltek, és miután kisétált a felszabadított Bagdadba, hamarosan fejbe lőtték a harcokban.

A fosztogatók visszavágnak

Az Al Rasad Irak egyik legrégebbi kórháza és egyetlen olyan intézménye, ahol pszichiátria is működik, itt krónikus skizofréniát és egyéb súlyos pszichikai betegségeket kezelnek. Amikor a fosztogatók is elvonultak, a kórház megkezdte az újjáépítést, de egy hét múlva, amikorra már visszakerültek a nyílászárók, és megérkeztek a gyógyszerek, a fosztogatók visszatértek, és elvittek mindent megint.

"Ez az 'intézménytelenítés' iraki verziója volt" - vont párhuzamot Dr. Ragad Szurszan, pszichiáter, utalva az amerikai egészségügyben a hetvenes években lefolyt nagy változásra, amikor a nagy állami pszichiátriákról betegek és orvosok egyaránt a magánpraxisba vándoroltak át.