Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Szaddám nem fogja elismerni büntetését

2004.05.12. 21:06
Nem fogja elismerni az iraki törvényszéket Szaddám Huszein, nyilatkozták szerdán ügyvédei, akik szeretnék, ha az egykori diktátort Hágában állítanák bíróság elé. Hétfői információkkal ellentétben az amerikaiak nem adják őt át a júniusi hatalomátadás előtt az ideiglenes kormánynak a volt elnököt.
Szaddám Husszein nem fogja elismerni az Irak által felállított "bosszútörvényszéket" - mondta szerdán a megbuktatott diktátort védő ügyvédi bizottság francia tagja.

Emmanuel Ludot, a Szaddám Husszeint védő 20 fős ügyvédcsoport tagja kifejtette, hogy a védelem arra az álláspontra helyezkedik, mely szerint senkinek sincs joga ítélkezni a megbukott iraki diktátor felett. Hozzátette, a bizottság ENSZ-védnökség alatt működő ítélőszék felállítását indítványozta a hágai Nemzetközi Törvényszéknél.

'Céljuk csak a diktátor kivégzése lenne'

"Az (iraki) háborút teljesen illegálisnak ítéljük. Az Egyesült Államok az ENSZ jóváhagyása nélkül vonult be Irakba, így az illegális háború keretei között elfogott Szaddám törvénytelenség áldozata" - nyilatkozta Ludot telefoninterjúban.

"Szaddám Husszein nem fog elismerni semmiféle törvényszéket, és semmiféle megtorlást" - folytatta Ludot, hozzátéve, hogy bizottságuk a titkos amerikai bázison fogva tartott védencük meglátogatását lehetővé tevő engedélyért folyamodik.

Az ügyvéd szerint bármiféle bírósági tárgyalás célja az lenne, hogy kivégezzék - az egyébként vád alatt még nem álló - volt iraki elnököt.

Nem adják át 30-a előtt Szaddámot

Mégsem adják át az amerikaiak Szaddám Huszein volt iraki diktátort az illetékes iraki törvényszéknek június 30-a, az iraki ideiglenes kormánynak való hatalomátadás előtt - helyesbítette szerdán saját előző napi közlését Szálem Csalabi, az iraki törvényszék egyik főszervezője.

Csalabi szerint háborús bűnökben egyetlen tárgyalás sem kezdődik meg Irakban 2005 előtt. Az amerikai hatóságok megvitatták a tervezett időrendet, és ezután tette közzé az iraki jogász pontosító közleményét. Ennek értelmében az amerikaiak akkor adják majd át Szaddám Huszeint és a korábbi iraki rendszer többi vezéralakját, ha az irakiak képesek lesznek őrizetben tartásukra.