Valér
4 °C
8 °C

Tagadják a kémkedést az amerikaiak

2005.05.13. 21:08
Kisebb diplomáciai vihart váltott ki az orosz titkosszolgálat fejének kijelentése, miszerint a brit és az amerikai vezetés kémkedésért pénzeli azokat a civil szervezeteket, amik részt vettek a posztszovjet térség országiban lezajlott rendszerváltó tömegdemonstrációiban. Szlovákia bekérette az orosz nagykövetet.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia moszkvai nagykövetsége pénteken határozottan cáfolta Nyikolaj Patrusev orosz biztonsági főnök állításait, amelyek szerint amerikai és brit bázisú független nemzetközi szervezetek titkosszolgálati megbízásokat teljesítenének Oroszországban.

Ötmillió dollárról tud

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) feje csütörtökön dumaképviselők előtt kipellengérezte az amerikai Békehadtestet (Peace Corps, oroszul Korpusz Mira) és a brit Merlint, mint olyan kormányoktól független szervezeteket, amelyeket a titkosszolgálatok arra használnak fel, hogy humanitárius és szociális programok leple alatt érvényesítsék érdekeiket Oroszországban.

Emellett Patrusev a fehéroroszországi ellenzék szponzorálásával vádolt meg egy másik amerikai szervezetet, a Nemzetközi Köztársasági Intézetet (International Republican Institute - IRI).

Nyikolaj Patrusev szerint egy amerikai székhelyű független nemzetközi szervezet forradalmat szít Fehéroroszországban, és ennek érdekében az idén ötmillió dollárral finanszírozza a minszki ellenzéket.

A Békehadtestet is kémkedéssel vádolták

Az amerikai kormány határozottan visszautasítja az FSZB vezetőjének vádjait, amelyek szerint amerikai nem kormányzati szervezeteket Oroszország elleni kémkedésre használnának fel jótékonysági tevékenység leple alatt - reagált a moszkvai amerikai nagykövetség pénteki közleményében, teljesen alaptalannak minősítve azokat az állításokat, amelyek szerint a Békehadtest hírszerző tevékenységben működött volna közre.

A Békehadtest 2003-ban vonult ki Oroszországból kémkedési vádak közepette. A program befejeztével az orosz kormány köszönetet mondott a szervezet által nyújtott segítségért - mutatott rá az amerikai diplomáciai képviselet, amely az IRI-t nem nevezte meg közleményében.

A moszkvai brit nagykövetség ugyancsak egyértelműen cáfolta, hogy a Merlin vagy bármely más nagy-britanniai bázisú szervezet Oroszország érdekei ellen dolgozna a brit kormány megbízásából. A Merlin jelenleg Nyizsnyij Novgorodban segíti a tuberkulózis elleni küzdelmet, s az orosz hatóságok áldásosnak tartják tevékenységét - hangsúlyozta a képviselet közleményében.

Szlovákia bekérette az orosz nagykövetet

Az ügyben bekérették a szlovák külügyminisztériumba pénteken Oroszország pozsonyi nagykövetségének ügyvivőjét, hogy magyarázatot kérjenek az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetőjének kijelentésére.

Pozsony azért érintett az ügyben, mert az FSZB-főnök csütörtökön azt állította, hogy a Nemzetközi Köztársasági Intézet (IRI) áprilisban Pozsonyban tanácskozást szervezett a posztszovjet Független Államok Közössége (FÁK) területén tevékenykedő munkatársai számára, és 2005-re ötmillió dolláros támogatást szavazott meg a fehéroroszországi ellenzék támogatására.

Pozsonyban ezt pénteken több civil szervezet cáfolta, és a szlovák titkosszolgálat (SIS) szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a SIS-nek nincs információja arról, amit Patrusev állított. Vladimír Simko hangsúlyozta, hogy Pozsony Washingtonnal és Moszkvával is "kedvező kapcsolatokat" ápol.

A vád már többször elhangzott orosz diplomaták, politikusok szájából a posztszovjet térségben az utóbbi években lezajlott civil szervezetek által nagyban támogatott békés forradalmakkal kapcsolatban. Ezek a szervezetek amerikai támogatásból működnek, igen aktív ezen a területen a Soros Alapítvány is.