Judit
2 °C
7 °C

Saron tovább gyomlálja a terrorizmust

2002.05.14. 20:06
Az izraeli parlament keddi ülésén Saron miniszterelnök szenvedélyes felszólalásban támandta a paleszin vezetést, és diktatórikusnak, korruptnak, valamint zsarnokinak nevezte. A palesztinok viszont állami terrorral vádolják Izraelt.
Ariel Saron izraeli miniszterelnök teljes mértékben kizárta kedden annak lehetőségét, hogy béketárgyalásokat kezdjenek a Palesztin Hatóság megreformálása előtt. Sikeresnek nevezte az izraeli haderőnek a Jordán folyó nyugati partvidékén végrehajtott általános támadását, de hozzáfűzte: még nem ért véget a hadsereg azt célzó küldetése, hogy kigyomlálja a palesztin terrorizmust.

Saron két feltétele

A kormányfő a knesszetben mondott beszédében "diktatórikusnak, korruptnak és zsarnokinak" minősítette a palesztin vezetést. "Egyesült államokbeli utamon kijelentettem, hogy Izrael két feltétellel hajlandó politikai tárgyalást kezdeni (a palesztinokkal): teljesen felszámolják a terrorizmust, az erőszakos cselekményeket és a terrorcselekményekre való felbujtást, valamint minden területen és teljes átláthatósággal alapos reformot hajtanak végre a Palesztin Hatóságnál. Csak abban az esetben vagyunk hajlandók átmeneti részmegállapodások után tárgyalni a végleges békemegállapodásról, ha e két feltétel teljesül. Mielőtt megválasztottak volna, megígértem, hogy békét és biztonságot teremtek, s azt mondtam, a béke érdekében hajlandóknak kell lennünk fájdalmas kompromisszumokat kötni, de Izrael biztonságával kapcsolatban semmilyen kompromisszumot nem kötünk" - mondta.

Könyörtelen háború

Saron hozzátette: fenntartja Izraelnek azt a jogát, hogy rajtaütésekkel letartóztassanak gyanús palesztinokat, és megakadályozzanak újabb támadásokat izraeliek ellen. Ehhez kapcsolódóan beszélt a március 29-én indított ciszjordániai általános támadásról és arról, hogy az offenzíva "létfontosságú része a terroristák infrastruktúrája elleni könyörtelen háborúnak". "Még nem fejeztük be a munkát" - jelentette ki. Biztosította az izraelieket afelől, hogy a hadműveletekben az izraeli hadsereg igyekszik elkerülni a helyzet további súlyosbodását, nehogy az egész térségre átterjedjen a konfliktus. "Izrael ugyanígy jár el északi határán is", ahol - mint mondta - kétségkívül aggasztó a helyzet, mert az olyan terrorszervezeteken belül, mint a libanoni síita Hezbollah, nő Irán és Szíria befolyása.

Nincs szó palesztin államról

A kormányfő beszédében egyszer sem utalt arra, hogy valamikor létrejöhet az önálló palesztin állam. Ez az a kérdés, amelyben Sarontól saját pártja, a Likud megvonta a támogatást: a párt központi bizottsága vasárnap este megszavazta pártbeli ellenfele, Benjamin Netanjahu indítványát, amely szerint szó sem lehet önálló palesztin államról. Saron mindaddig azon a véleményen volt, hogy bizonyos feltételekkel létrejöhet ez az állam. Szaeb Erekat palesztin miniszter, az izraeliekkel való tárgyalásra kijelölt küldöttség vezetője visszautasította Saronnak a Palesztin Hatóságot érintő vádjait. A Reutersnek nyilatkozva azt mondta, hogy a kormányfő kifogásokat keres a tárgyalás elutasítására. "Az izraeli logika szerint aki békét akar, az fogadja el diktátumaikat, de mi nem fogadjuk el" - tette hozzá. Erekat szerint Saron "háborús bűnöket követ el, és állami terrort alkalmaz".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?