Tekla
8 °C
20 °C

Saron tovább gyomlálja a terrorizmust

2002.05.14. 20:06
Az izraeli parlament keddi ülésén Saron miniszterelnök szenvedélyes felszólalásban támandta a paleszin vezetést, és diktatórikusnak, korruptnak, valamint zsarnokinak nevezte. A palesztinok viszont állami terrorral vádolják Izraelt.
Ariel Saron izraeli miniszterelnök teljes mértékben kizárta kedden annak lehetőségét, hogy béketárgyalásokat kezdjenek a Palesztin Hatóság megreformálása előtt. Sikeresnek nevezte az izraeli haderőnek a Jordán folyó nyugati partvidékén végrehajtott általános támadását, de hozzáfűzte: még nem ért véget a hadsereg azt célzó küldetése, hogy kigyomlálja a palesztin terrorizmust.

Saron két feltétele

A kormányfő a knesszetben mondott beszédében "diktatórikusnak, korruptnak és zsarnokinak" minősítette a palesztin vezetést. "Egyesült államokbeli utamon kijelentettem, hogy Izrael két feltétellel hajlandó politikai tárgyalást kezdeni (a palesztinokkal): teljesen felszámolják a terrorizmust, az erőszakos cselekményeket és a terrorcselekményekre való felbujtást, valamint minden területen és teljes átláthatósággal alapos reformot hajtanak végre a Palesztin Hatóságnál. Csak abban az esetben vagyunk hajlandók átmeneti részmegállapodások után tárgyalni a végleges békemegállapodásról, ha e két feltétel teljesül. Mielőtt megválasztottak volna, megígértem, hogy békét és biztonságot teremtek, s azt mondtam, a béke érdekében hajlandóknak kell lennünk fájdalmas kompromisszumokat kötni, de Izrael biztonságával kapcsolatban semmilyen kompromisszumot nem kötünk" - mondta.

Könyörtelen háború

Saron hozzátette: fenntartja Izraelnek azt a jogát, hogy rajtaütésekkel letartóztassanak gyanús palesztinokat, és megakadályozzanak újabb támadásokat izraeliek ellen. Ehhez kapcsolódóan beszélt a március 29-én indított ciszjordániai általános támadásról és arról, hogy az offenzíva "létfontosságú része a terroristák infrastruktúrája elleni könyörtelen háborúnak". "Még nem fejeztük be a munkát" - jelentette ki. Biztosította az izraelieket afelől, hogy a hadműveletekben az izraeli hadsereg igyekszik elkerülni a helyzet további súlyosbodását, nehogy az egész térségre átterjedjen a konfliktus. "Izrael ugyanígy jár el északi határán is", ahol - mint mondta - kétségkívül aggasztó a helyzet, mert az olyan terrorszervezeteken belül, mint a libanoni síita Hezbollah, nő Irán és Szíria befolyása.

Nincs szó palesztin államról

A kormányfő beszédében egyszer sem utalt arra, hogy valamikor létrejöhet az önálló palesztin állam. Ez az a kérdés, amelyben Sarontól saját pártja, a Likud megvonta a támogatást: a párt központi bizottsága vasárnap este megszavazta pártbeli ellenfele, Benjamin Netanjahu indítványát, amely szerint szó sem lehet önálló palesztin államról. Saron mindaddig azon a véleményen volt, hogy bizonyos feltételekkel létrejöhet ez az állam. Szaeb Erekat palesztin miniszter, az izraeliekkel való tárgyalásra kijelölt küldöttség vezetője visszautasította Saronnak a Palesztin Hatóságot érintő vádjait. A Reutersnek nyilatkozva azt mondta, hogy a kormányfő kifogásokat keres a tárgyalás elutasítására. "Az izraeli logika szerint aki békét akar, az fogadja el diktátumaikat, de mi nem fogadjuk el" - tette hozzá. Erekat szerint Saron "háborús bűnöket követ el, és állami terrort alkalmaz".