Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Birkapásztornak álcázta magát Huszein tábornoka

2003.05.15. 20:28
Tovább folynak az akciók a Huszein-rezsim bujkáló vezetői ellen. Tikritben, az exelnök szülőhelyén, a Baath párt központjában több mint 260 irakit állítottak elő, köztük a körözési lista 47. helyezettjét is. Az akció során tizenhét csomag robbanószert is lefoglaltak.
Több mint 260 irakit vett őrizetbe az amerikai hadsereg Tikritben, Szaddám Huszein volt iraki elnök szülővárosában. A foglyok közül 230-at még a nap folyamán kihallgatásuk után elengedtek. A harminc letartóztatott egyike az amerikai erők 55-ös körözési listájának 47. helyezettje, a Baath párt regionális vezetője.

Az akció során az amerikaiak az amerikaiak Huszein különleges biztonsági erői három tábornokát is elfogták. Az egyik tábornok az AP jelentése szerint birkapásztornak álcázva próbált menekülni a letartóztatás elől. A razzia, amelyben összesen ötszáz amerikai katona vett részt, két órakor kezdődött, és kétszáz ház felkutatása után, hét órakor ért véget. Az akció során a lakókat megbilincselve lakásaik elé ültették - köztük tinédzsereket és időseket is. Az akció során 17 csomag robbanószert foglaltak le, és elfogtak egy az amerikaiak elleni akcióra készülő mesterlövészt is.

A cél az információszerzés volt, a területet már két napja figyelték repülőgépről készített fotók segítségével. "Most már tudják, addig fogjuk üldözni őket, amíg el nem fáradnak, és fel nem adják" - nyilatkozta az egyik résztvevő amerikai őrnagy, aki megjegyezte azt is: - Ha nem akarják az életüket tönkretenni, nekik csak meg kell mondani, hol vannak a rosszfiúk. Mert a mi feladatunk az, hogy így vagy úgy, de megtaláljuk őket."