Emőke
-4 °C
9 °C

Szabad választás után tüntetési tilalom Etiópiában

2005.05.15. 22:01
Biztosra megy Melesz Zenavi miniszterelnök, aki a vasárnapi választásokon az előrejelzések szerint győzedelmeskedett. Miközben a külföldi megfigyelők a voksolást rendben lévőnek találták, egyhónapos gyülekezési tilalmat vezettek be az országban.

Országos tüntetési tilalmat rendelt el az Etiópiában lezajlott választások után vasárnap este Melesz Zenavi miniszterelnök. Külföldi megfigyelők jelentése szerint a választások szabadon, kisebb szabálytalanságoktól eltekintve zajlottak.


A murszik tűszoknyában szavaztak (EPA)
Eső előtt köpönyeg

A tüntetésekre, illetve nyilvános gyűlésekre vonatkozó, hangsúlyozottan az egész országra kiterjedő, egy hónapra szóló tilalmat a kormányfő, aki egyben a választásokon minden bizonnyal ezúttal is elsöprő győzelmet arató Etiópiai Népi Forradalmi Demokratikus Front (EPRDF) vezetője azzal indokolta, hogy ily módon kívánják megelőzni az esetleges zavargásokat.

Televíziós nyilatkozatában a miniszterelnök utalt a nemzetközi választási megfigyelők véleményére, konkrétan arra, hogy többnyire szabályosan zajlott le Etiópia történetének harmadik képviselőházi választása. Zenavi cáfolta azokat az ellenzéki állításokat, amelyek szerint több helyütt csalások történtek.

Szabadnak tűnt

Az Európai Unió választási megfigyelő missziójának vezetője, Ana Gomes korábbi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy erőszakcselekményekre és csalásra csak elszórtan került sor. Nem találták bizonyítottnak például az ellenzék vádját, miszerint a kormánypárt előre kitöltött és a szavazóhelyiségekbe becsempészett szavazócédulákkal akarta volna befolyásolni az eredményt.

Az ország parlamentje kétkamarás. Legutóbb 2000 májusában rendeztek alsóházi választásokat. Akkor az 547 képviselői hely túlnyomó többségét az EPRDF küldöttei szerezték meg. A kormányt az 1995 óta hivatalban lévő Melesz Zenavi, az EPRDF vezetője alakította meg.

Az urnákat helyi idő szerint 18 órakor zárták. Az első részeredmények várhatóan hétfőn válnak ismerté, a hivatalos végeredményt június 8-án teszik közzé. A szavazást most először kísérték figyelemmel külföldi megfigyelők is, mintegy ötszázan, köztük a mintegy 160 fős európai uniós misszió.

A világ egyik legszegényebb országában hetvenhárom millióan élnek, a népesség 35-40 százaléka keresztény (etióp ortodox), 45-50 százaléka muszlim, 12 százalékuk animista.