Géza
-12 °C
-4 °C

Titokzatos szír rakomány robbant Észak-Korában?

2004.05.16. 23:15
Egy japán napilap információi szerint szír rakomány lehetett a rjongcshoni robbantás epicentrumában. A lap forrása beszámol arról is, a baleset után röviddel védőlöltözetbe bújt alakok jelentek meg takarítani.
Szíriai személyzet utazott azon az észak-koreai tehervonaton, amely a kíniai határtól nem messze Rjongcshonnál robbant fel egyelőre ismeretlen okokból április 22-én - írja az amerikai World Tribune a Szankei Simbun japán napilapra hivatkozva.

A japán lap egy dél-koreai biztonsági szakértő beszámolójára hivatkozva azt állítja, a vonaton szír mérnökök utaztak, akik egy "nagy méretű szállítmányt" kísértek, amely a detonáció jó részét okozta.

Csak jöttek és mentek

A specialista elmondta, a robbanás után nem sokkal különleges védőfelszerelésbe öltözött észak-koreaiak érkeztek, akik csak a szír rakomány maradványainak elszállításával foglalatoskodtak. A szír technikusok mind a Tudományos Kutatások és Tanulmányok Központjában (CERS) dolgoztak, amely intézményt a szír tömegpusztítófegyver-program központjának tartanak.

A japán lap dél-koreai forrása nem tudta megmondani, hogy a vonatot a titokzatos szállítmány repített volna a levegőbe, vagy a szír rakomány a többivel együtt robbant fel a mintegy tucat szír technikust a halálba küldve. A közel-keleti állam áldozatainak földi maradványait a forrás elmondása szerint május elsején szállította haza egy szír repülőgép, amely odafelé, Phenjanba szállított segélycsomagokat.

A forrás elmondása szerint a robbanás vonaton tartózkodó szír és koreai áldozatai ugyanazt a biztonsági felszerelést viselték, mint amilyet a baleset után a helyszínre érkező észak-koreai csapat.

Cserekereskedelem

Észak-Korea és Szíria közötti közös fegyverprogram létezését több nyugati állam, így az Egyesült Államok is tudni véli. Információk szerint Észak-Korea ballisztikus rakétáit (Scud típusúakat) adja el főként a Közel-Kelet térségébe, ahol a nyugati hírszerzés szerint a szírek kémiai vagy biológiai fegyverek előállításán dolgoznak.

A rjongcshoni baleset okát csak találgatni lehet, a vezetés nem adott információkat a tragédia felderítéséről. Egyes vélekedések szerint a petróleumot szállító szerelvény egy műtrágya-alapanyag ammónium-nitrátot szállító vonattal ütközött össze, de leszakadt villamosvezetékre is gyanakszanak.

A balesetben az észak-koreai vezetés beszámolója szerint 161-en meghaltak, ezerháromszázan megsebesültek, de egy a mentési munkálatokban részt vállaló segélyszervezet becslései szerint a sebesültek száma meghaladta a tizenkétezer főt. Bővebben >>