Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Schröder támogatja az Egyesült Államokat

2003.05.16. 15:06
Féléves mosolyszünet után múltidéző eszmecserét folytatott Schröder, német kancellár Colin Powell amerikai külügyminiszterrel. A kancellár bejelentette, Németország is az irakot sújtó ENSZ-szankciók feloldását szeretné, ezzel Oroszország és Franciországgal szemben az amerikaiak oldalán sorakozott fel. A csütörtökön bejelentett amerikai engedmények nem jelentenek komoly változást, de talán megnyerhetik vele Oroszországot.
"Azon a véleményen vagyunk, hogy az érvényben lévő szankciók értelmetlenek, ezért azokat minél előbb fel kell oldani" - jelentette ki Gerhard Schröder, német kancellár Colin Powellel folytatott megbeszélése után.

A múlt kínos és örömteli pillanatai

A pozitív német hozzáállás nem kis meglepetést okozott, hiszen az országnak tavaly novembere óta megromlottak kapcsolatai az Egyesült Államokkal. A német kormányfő nem is beszélt közvetlenül amerikai kollégájával, George W. Bush-sal azóta, hogy a német kancellárválasztáson Schröder és pártja kampányukban hevesen ellenezték az Irak elleni háborút, és éles hangon kritizálta az amerikai vezetést.

A kancellár és a külügyminiszter félórás beszélgetésén szóba kerültek a két ország között kialakult nézetkülönbségek okai, és "beszélgettünk arról is, mi hozott össze bennünket," hangsúlyozta ki Powell az afganisztáni és a balkáni háború alatt folytatott együttműködést. A német kancellár is tett gesztusokat, délkelet-ázsiai útját megrövidítette, hogy időben érkezzék a találkozóra. Powell ezután Joschka Fisher német külügyminiszterrel is találkozott.

Powell örül, Rumsfeld jön

Powell örömét fejezte ki a német elkötelezettség hallatán, és kijelentette, Amerika azon dolgozik, hogy "munkát és egy jobb életet" biztosítson az iraki nép számára, és reményét fejezte ki, hogy a cél érdekében az ENSZ-szel képesek lesznek kidolgozni egy olyan rendszert, amely elnyeri a Biztonsági Tanács tetszését is, írja a BBC.

Az amerikai-német kapcsolatok enyhülését látszik igazolni az is, hogy Donald Rumsgfeld amerikai védelmi miniszter június 11-én Németországba látogat, ahol találkozik Peter Struck, német védelmi miniszterrel. A Rumsfeld vezette védelmi tárca korábban Németországot is csípős megjegyzésekkel illette, a hó elején pedig Struck vágott vissza azzal, hogy Németország "nem kér bocsánatot Amerikától."

A német közeledés után a hetek óta tartó diplomáciai csata az ENSZ-szankciók feloldásának, felfüggesztésének vagy hatályban tartásának kérdésében újabb fordulatot vehet. Bár Németország nem állandó tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának, így nem rendelkezik vétójoggal sem, az Egyesült Államok számára mindenképpen fontos lehet egy erős európai szövetséges.

Amerikai célzott engedményei

Powell tegnap engedményeket emlegetett amerikai részről, ma pedig egy módosított tervezetet adtak át amerikai ENSZ-nagyköveteket a szankciók ügyében az ENSZ BT ülésén, amelyet a BT jövő héten vitat meg. A nagykövetek szerint huszonöt változtatást hajtottak végre a szövegben, de a BT-tagok szerint nem történt lényeges változtatás.

A kulcsfontosságú kérdések továbbra is az amerikai-brit elképzelést tükrözik, mely szerint Irakban egy évig a szövetséges erők kormányoznának, míg az ENSZ-nek továbbra is csak korlátozott szerep jutna, azaz egy ENSZ-koordinátor "intenzíven" dolgozhatna együtt a szövetségesekkel. Az ENSZ-szerepéről folyamatos tárgyalások folytak a héten a BT-ben, az ENSZ vezető szerepet akar játszani a háború utáni Irak irányításában.

Diplomáciai források ugyanakkor egy fontos változtatásra mutattak rá az iraki olajeladásból származó bevételeket illetően az új amerikai javaslatban. Eszerint a bevételt - egy nemzetközileg elismert iraki kormány megalakulása esetén - a háború előtti szerződéseknek megfelelően az adósságok törlesztésére fordíthatnák. Ez pedig minden bizonnyal az oroszok támogatásának megszerzését célozza.

Az orosz külügyminiszter-helyettes, Georgij Mamedov csütörtökön Moszkvában Powellnek kijelentette, az ENSZ-szankciók sorsa erősen függ attól, hogy miként kezelheti majd Irak komoly adósságállományát, amely Oroszországgal szemben például nyolcmillió dollár.

Franciák a partvonalon kívül

Az ENSZ-szankciók feloldását legenergikusabban Franciaország ellenzi, mivel azt csak akkor lehetne megtenni, ha az iraki tömegpusztító fegyvereket megsemmisítenék, és az ENSZ-ellenőrök visszatérhetnének Irakba dolgozni. Az Egyesült Államok ezt eddig elutasította, és szövetségeseivel kutat tovább a fegyverek után.