Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Terrorhullám Izraelben

2003.05.19. 17:08
Három ember meghalt, 18 megsebesült, amikor öngyilkos merényletet követett el egy ismeretlen Afula város bevásárlóközpontjának bejáratánál, Izraeli északi részén. Ez már az ötödik izraeliek ellen elkövetett öngyilkos merénylet az utolsó két napban.
A merénylő akkor rántotta meg a testére erősített bombát kioldó zsinórt, amikor az üzlet bejáratánál feltartóztatta egy biztonsági őr. A tizennyolc sebesültet Afulába, illetve Haifába szállították, ötük állapota súlyos, a többiek könnyebb sérülést szenvedtek - közölte a Haaretz izraeli napilap. Az AP négy halálos áldozatról tud.

Ez már az ötödik izraeliek ellen elkövetett öngyilkos merénylet az utolsó két napban. Ugyancsak hétfőn egy bicigliző palesztin robbantotta fel magát egy izraeli dzsiphez érve a Gáza övezetben délelőtt. A hétvége óta tartó terrorhullám, amelyet a Hamasz szélsőséges palesztin szervezet indított el, veszélyezteti az amerikaiak által támogatott legújabb, 'útiterv' néven ismert rendezési terv folytatását.

"A palesztin terroristák világossá tették, hogy a terrort és a gyilkolást választották. Egyértelmű ez annak ellenére, hogy az izraeliek a párbeszéd megindítására tettek erőfeszítéseket" - nyilatkozta a legújabb eseményekre reagálva David Baker az izraeli miniszterelnöki iroda egyik tisztségviselője.