Géza
1 °C
16 °C

Erősödő szélsőjobb Belgiumban

2003.05.19. 10:51
A Guy Verhofstadt vezette balközép koalíció alakíthat újra kormányt Belgiumban a vasárnapi parlamenti választás hivatalos eredményei alapján. A legtöbb szavazatot elért flamand liberális párt a szocialistákkal, de a gyengén szereplő zöldek nélkül kezdheti meg a koalíciós tárgyalásokat. A választásokon a szélsőjobboldali erők történetük eddigi legnagyobb sikerét aratták.
A két-két, flamand és vallon liberális és szocialista párt a szavazatok majdnem 56%-át szerezte meg, így az előző ciklushoz képest megerősödve, kényelmes többségben kormányozhatnak majd. A távozó koalíció környezetvédő pártjai súlyos vereséget szenvedtek, s a politikai élet peremére szorultak. A legnagyobb ellenzéki pártok, a kereszténydemokraták megőrizték szavazóikat.

Szélsőjobb siker

17,9%-os, példátlanul magas eredményt könyvelhetett el a szélsőjobboldali Vlaams Blok flamand nacionalista pártja, és jól szerepelt a Nemzeti Front is Belgium déli részén. A többek között a bevándorlási törvény szigorítását támogató erőkkel ugyanakkor az összes párt kizárta az együttműködés lehetőségét.

Reform és vétó

Az elmúlt négy évben a Verhofstadt vezette liberális-szocialista-zöld koalíciónak borulékonysága ellenére számos reformot - az azonos neműek házasodását, az eutanázia engedélyezését valamint a marijuána-fogyasztás dekriminalizációját - sikerült keresztülvinnie. A kormány hevesen ellenezte az iraki háborút, és a belga vétó akasztotta meg februárban a NATO Törökországnak nyújtandó katonai védelemről folyó tárgyalásokat.

Hiányzik tíz százalék

Belgiumban pénzbírság terhe mellett kötelező a választásokon való részvétel, a vasárnapi választásokról mégis távol maradt a szavazásra jogosultak több mint tíz százaléka. Az érvénytelen szavazatot vagy üres választási lapot beadó szavazókkal együtt a "nem szavazók" aránya ilyen módon országosan megközelítette a 30 százalékot. Hétfőn a pártok elnökségei megkezdték a tanácskozásokat.

A 150 fős képviselőházban az arányos választási rendszernek megfelelően a vallon szocialisták és a miniszterelnök flamand liberális pártja 25-25 fővel vonulhat be a képviselőházba, a flamand szocialisták 23, a vallon liberálisok pedig 24 mandátumot szereztek. A 40 tagú választott szenátusban hét valamint hat szenátorral képviselik magukat, míg a szélsőjobboldalnak 1-1 szenátora lesz.