Szilárda
0 °C
6 °C

Tüntető tömegbe lőtt az izraeli hadsereg

2004.05.19. 16:12
Tovább folytatódott szerdán a rafahi menekülttáborban és környékén az izraeli hadsereg tisztogatási akciója, aminek során harci helikopterek a katonai fellépés ellen tiltakozó tömegre nyitottak tüzet, jelentések szerint tíz ember halálát okozva.
Legalább tíz palesztin életét vesztette, és több tucat megsebesült, amikor izraeli harci gépek és tankok tüzet nyitottak a rafahi menekülttáborban demonstráló ezres tömegre szerda délután a Gázai övezetben - írja a Haaretz izraeli lap.

A becslések szerint a háromezer fős tüntető tömeg a menekülttábor elleni utóbbi napokban tapasztalt izraeli katonai fellépés ellen tiltakozott, és a menekülttábor szomszédságában lévő Tel Szultan város felé vonult, amikor a támadás érte őket. Szemtanúk szerint izraeli helikopterek négy rakétát lőttek ki a tömegre.

1967 óta a legvéresebb

Kedden hasonló incidens volt ugyanitt, a támadásokban legalább húszan meghaltak - köztük 14 fegyveres és három gyerek, több tucat ember pedig megsebesült. A BBC szerint 1967, mióta Izrael elfoglalta a Gázai övezetet, ez volt a legvéresebb katonai művelet a területen.

"Nem tudunk úrrá lenni a helyzeten" - nyilatkozta a Haaretznek a palesztin kórházak szóvivője, aki elmondta, Jasszer Arafat palesztin vezető utasítására, minden mozgatható egységet Rafahba irányítottak, és vészhelyzetet rendeltek el a Gázai övezet kórházaiban.

A támadás után az izraeli hadsereg megnyitotta az utakat a Gázai övezet felé, miután két nappal korábban, a hadműveletek kezdetén, lezárták a területet.

Korai lenne még megmondani

A hadsereg szóvivője elmondta, korai lenne még megmondani, mi történt pontosan, elmondása szerint ugyanis a megtámadott terület tele van robbanóanyaggal. A hadsereg rafahi akcióját azzal indokolja, hogy a menekülttábor a terroristák búvóhelyévé és fegyverraktárává vált.

A hadsereg felszólította Tel Szultan lakosságát, hogy minden tizenhat éven aluli a város egyik iskolájában gyülekezzen. A városban a hadsereg házról-házra jár pokolgépek, fegyverek és Egyiptomba vezető csempészalagutak után kutatva. A két napja tartó tisztogató hadművelet egyébként a 'Szivárvány' nevet kapta.

Akciók Dzseninben is

Izraeli katonák szerda hajnalban lelőtték az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai radikális palesztin szervezet helyi vezetőjét a dzseníni menekülttáborban. Az izraeli erők legkevesebb húsz harckocsival és terepjáróval vonultak be két helikopter támogatása mellett a menekülttáborba - közölték palesztin biztonsági és egészségügyi források.