Géza
6 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Azért mindannyian tudtuk, hogy ez benne van

2006.05.20. 08:18
A rendőrök szerint békés magyarok egyre többen érkeznek menteni vagyonukat, egy horvát robbantással fenyegetőzve tette indokolttá a félezres rendőri készültséget a horvátországi Vir szigetén. Helyszíni riport.

Pénteken már mentették az értékeiket a magyarok, a szintén lerombolásra váró horvát házak tulajdonosai pedig bebizonyították, hogy indokolt is lehet a bontási helyszínek megdöbbentő méretű biztosítása. Egyikük öngyújtóval és gázpalackokkal kergette el a rendőröket. Slatinán haladékot kaptak a magyarok, a sziget másik végén a házak voltak ellenállóbbak.


Bontásra várva. Friss képeink a helyszínről

A csütörtöki házrombolásokról készült felvételek megtették a hatásukat. Akkor még csak egy tulajdonos intézkedett a Slatina-öbölben, péntek reggel már négy család sürgölődött a lerombolásra ítélt 16 lakásos apartmanháznál, a sziget északi csücskében, a "magyar utcában" pedig még öten. A hatóságok Slatinán haladékot adtak, Straznán, a magyar utcában már gyűltek a rendőrök. Mire odaértünk, a tulajdonosok ott is pár órás haladékot harcoltak ki maguknak.

"Semmi gondunk nincs, majd holnap, Rogoznicában! Ott horvát házakat kell elbontanunk" - int fejével a felsorakozott huszonegynéhány rendőr felé Sasa, a műveleti parancsnok helyettese. "Egy horvát azzal fenyegetőzik, hogy felrobbantja a házat, ha bontani kezdik" - feleli egy perccel később a dolgok állásával kapcsolatos kérdésemre a Vecernji List tudósítója.


A fenyegetőző horvát (Fotó: Huszti István)

A szomszéd utcában egy Ferenc József-bajszos férfi egy visszahajtott slaggal és egy tűzhelygyújtóval hadonászva magyaráz. "Nem vagyok zsidó, de a horvát állam mégis úgy bánik velem" - magyarázza, és valóban, sárga Dávid-csillagot ragasztott magára és a házára, utalva a II. világháborús zsidóüldözésekre.

A cső egy narancssárga gázpalackhoz van kötve. Amikor egy, a házat belülről is megjáró horvát kolléga elárulja, hogy egy palack gázt ki is eresztett, megkérem Huszti fotóst, hogy dobja el a cigarettáját.

A férfi - aki négy bypass-műtéten esett át, ezért neki saját szavai szerint "minden mindegy" - elmondta, korábban már sikerült elkergetnie a munkagépeket, amikor hadonászni kezdett egy gázpalackkal és egy öngyújtóval. Az esti híradó tanulsága szerint később a rendőröket, és velük együtt az állami televízió munkatársait is elüldözte.

Haladék szombatig

Jellemzően eddig csak a horvátok szerelték le az ajtókat, ablakokat, sőt a tetőcserepeket is, de pénteken már néhány magyar tulajdonos is megjelent, hogy mentse, ami menthető.

Megdézsmálták a szeszt

A slatinaiak beszámolója szerint "az építőmunkások tudnak élni". Amikor ugyanis megérkeztek, a konyhák készleteit megdézsmálták már a hét elején érkezett bontók, a szesz minden lakásból eltűnt, az egyik olyan lakásban, ahová nem jött le a tulaj, valóban étkezés nyomaival találkoztunk. Már reggel félig telt kamionok fogadnak, az egyik lakó a nyaralóba méretezett bútorzatát siratja. Estére kiderül, hogy apartmanjaikat csak másnap bontják el.

A sziget másik részén, a "magyar utcában", ahol szinte csak magyar tulajdonosok házai állnak, délután három órakor kezdődik a bontás, négy házat, összesen 16 lakást tesznek a földdel egyenlővé. Az egyes apartmanok, házak értéke 10 és 30 millió forint között mozog. Csütörtökön egy 16 lakásos apartmant 34 perc alatt romboltak porig, tarthatónak tűik a horvát hatóságok terve. De az itteni házak ellenállóbbak, a bontást négykor kezdik, és háromnegyed hatkor még csak két házzal végeznek.


Nézze meg képeinket csütörtökről!

"Úgy érzem magunkat, mint 40 éve a kitelepítettek" - nyilatkozza tudósítónknak fiatal nő Dolce&gabbana márkájú szemüvegében, majd a 2001-es szeptember 11-ei terrortámadásokhoz hasonlítja a történteket. "Magyaroszágon ez úgy megy, hogy a jegyző kijön, megbüntet, majd megadja az engedélyt" - jelentette ki a tengerparttól alig tizenöt méterre fekvő ház tulajdonosa. (Horvátországban a 2004-ben hozott hetven méteres szabály előtt a parttól 15+6 méterben volt meghatározva a védett zóna, ahova nem lehet építkezni)

"Nem értem, miért nem lehetett máshogy megoldani, Magyarországon kijött volna a jegyzőnéni és kiszabott volna valami bírságot" - összegzi a magyar és a horvát építészeti hatóságok közti különbséget.

Az utcában négy család pakol, az ötödik házban - aminek a felénél húzták meg a bontást, a tulaj békésen szemléli az eseményeket. "Azért mindannyian tudtuk, hogy ez benne van" - mondja az építési engedély hiányára utalva. Ő amúgy magyarországi lakcímére kapta meg a bontási határozatott, többek azonban nem voltak ilyen szerencsések. Sokak szerint a házak ajtajára ragasztották a határozatokat, amiket "levitt a szél". "Tegnap tudatosult bennem, hogy tényleg bontanak" - mondta egyikük, aki pénteken érkezett meg.

Amikor felsorakozik a rendőrök kordona, és beindulnak a munkagépek, a sziget egyik legnagyobb, saját medencés villájának magyar tulajdonosa is borzolni kezdi a haját. "Megyek pakolni" - mondja. Ő eddig semmit nem volt hajlandó tenni házával, nehogy a horvátok úgy véljék, együttműködésével elismeri a bontás jogosságát.

Az elhúzódó rombolás végeztével hazaindulunk. Búcsúzóul még belénk tolat egy teherautó, a vitát a megérkező Sasa, a műveleti parancsnok helyettese és maga a műveleti parancsnok simítja el. Tíz perc múlva a buszpályaudvar kocsmájában futunk össze. "Remélem, elégedettek voltak a rendőrség munkájával!" - kérdi. Helyeslésünkre válaszolva megkér, hogy akkor majd dicsérjük meg.

Rendezik a rendezési terveket

A szigeten lévő mintegy 10 ezer épület közül 8-9000 illegálisan épült fel, ebből 48 házra adták ki az azonnali, hatósági bontási határozatot, de több száz ingatlan sorsa továbbra is kérdéses. Horvátország 2004-ben szigorított a partvédelmi jogszabályon, és ekkor bírálták felül Vir sziget rendezési tervét is, több, addig építési telket nem beépíthetőre minősítve. Azokat a házakat tehát, amik nem építési területen állnak, elméletileg lebontják. Egyelőre azonban csak azokat, amik egyszerre sértik meg a rendezési tervet és a partvédelmi jogszabályt is.

Fennmaradási engedélyért lehetett és lehet is folyamodni, ezzel eddig főleg a horvátok éltek. A lebontásra ítélt házak esetében már nincs mit tenni: a végzés jogerős, a fellebbezéseket visszautasították.

Az építtető büszkén hirdette, visszamenőleg meg tudják szerezni az engedélyeket
A horvátországi magyar építkezések sajátosságairól a Budapest Business Journal újságírója, Jacob Doyle írt még évekkel ezelőtt. A héten a magyar háztulajdonosok nevében nyilatkozó Vass Krisztina tulajdonában álló Vass Holding Rt. a rendezetlen horvát viszonyok ellenére több tucat házat tudott építeni horvát cégek és horvát ügyvédek segítségével. Mivel a külföldiek számára az ingatlanszerzés, és főként az engedély nélküli építkezés néhány évvel ezelőtt még akadályokba ütközött, ezért az építkezés megkezdését horvát ügyvédek intézték, és visszamenőlegesen próbáltak engedélyeket szerezni. A Vass Holding 2001-ben alakult mint autólízinggel foglalkozó vállalkozás, de hamar váltott ingatlanfejlesztésre, először Horvátországban, majd Magyarországon is. Az Index által megkérdezett tulajdonosok elmondták, szerződésükben szerepelt ugyan, hogy az általuk vásárolt ingatlan engedély nélkül épült, de mind az eladó, mind a viri önkormányzat azt állította, nem lesz probléma az engedélyeztetéssel.