Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Gatyáját mossa az akasztásra váró Szaddám

2005.05.20. 15:02
Jó magaviseletű rabbá lett a bebörtönzése kezdetén még kézzel-lábbal tiltakozó megbuktatott iraki diktátor Szaddám Huszein, számolt be a Sun brit bulvárlap, amely bizalmas képeket is közöl a börtönben a gatyáját mosó diktátorról. Az amerikai hadsereg szerint az újság megsértette a genfi konvenciókat, és "aggresszív" vizsgálatot ígért.
Eddig nem látott fotókat közölt pénteken a börtöncellájában ülő Szaddám Huszein volt iraki elnökről a legnagyobb brit tömeglap, a The Sun, amely saját állítása szerint tudja, hol őrzik a hatalomból két éve eltávolított egykori diktátort.


Szaddám Huszein
a Sun pénteki címlapján
A naponta 11 millió olvasóhoz eljutó lap utalásszerűenfelfedte, hogy a fotókat "amerikai katonai forrásoktól" kapta, akiktől azt is megtudta, hogy hol van az a szigorúan titkos hely Irakban, ahol Huszeint különleges egységek és katonai rendőrök őrzik.

Az amerikai kormány kérésére azonban a The Sun elállt a helyszín hollétének felfedésétől, hogy megvédje a koalíciós erőket egy rajtaütéstől, áll a négy teljes újságoldalt elfoglaló, nagy alakú fotókkal illusztrált cikkben.

Pénteken azonban igen feldúlt hangvételben közölte az amerikai hadsereg, hogy az újság megsértette a genfi konvenciókat, már ami a háborús bűnök miatt fogva tartott személyek a szerződés szerinti jogait illeti. A hadügy gyors és "aggresszív" vizsgálatot ígért az ügyben.

A Sun közleményben reagált az amerikai hadsereg vádjaira. Egyrészt megvédte informátorát, másrészt azzal érvelt, hogy a képek, amiken Szaddám elesett, megtört embernek látszik, segít lerombolni a tömeggyilkosról kialakult mítoszt.

Koránt olvas, falat bámul

A lap első oldalán Huszein alsónadrágban, rendezetlen hajjal, borostásan látható, ruházata rendezgetése közben. A belső oldalakon hozott képek egyike fehér ingruhában ábrázolja a volt elnököt, aki éppen nadrágját mossa kézzel. Egy másik fotó alvás közben mutatja Huszeint.

A The Sun információi szerint Szaddám Huszeint egy tíz négyzetméteres cellában őrzik, és - megakadályozandó, hogy öngyilkosságot kövessen el még bírósági tárgyalása előtt - a nap 24 órájában zárt láncú kamerával figyelik, még vécéhasználat közben is.

A cella légkondicionált, tartozik hozzá egy vizesblokk, egy kisebb kert és egy 18 méteres udvar, amelyet testgyakorlásra használhat az őrizetes.

A lap szerint a titkos börtönben Huszeinen kívül másokat is őriznek, de a volt diktátor ritkán vegyül rabtársaival, nehogy merénylet érje. A volt diktátorra felvigyázó amerikai katonai rendőrök azt mondták, azokon a napokon, amikor nem ügyvédeit fogadja, Huszein csak sétálgat körbe-körbe az udvaron, a Koránt olvassa, vagy egyszerűen a cella falára mered, gondolataiban elmerülve.

Sorsuk a kötél?

Egy börtönbeli forrás azt mondta a brit lapnak, hogy Szaddám Huszein - jóllehet voltak heves kitörései, amikor bekerült - mára az egyik legjobb magaviseletű rab lett. Szaddám és a rezsim többi volt vezetője "a jelek szerint elfogadta, hogy napjuk leáldozott ... most már csak sorsukra várnak, és a legtöbben tudják, hogy ez a kötelet jelenti" - mondta az idézett forrás.

A The Sun szerint vannak ugyan kezdeményezések arra, hogy megmentsék Huszein életét, de a lap nem azonosított forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a volt elnököt "szinte bizonyosan felakasztják".

Tony Blair brit kormányfő néhány hete egy tévényilatkozatában alig burkolt utalást tett arra, hogy halálos ítélet esetén a brit kormány nem avatkozna be. Blair április végén, a Sky News hírtévé műsorában azt mondta: ő személy szerint ellenzi a halálbüntetés alkalmazását, de megérti "azokat a rendkívül erőteljes érzelmeket", amelyek az irakiakban dúlnak a volt diktátorral szemben.

Arra az egyenes kérdésre, hogy ha Szaddám Huszeint halálra ítélnék, szót emelne-e kivégzése ellen, kijelentette, az ügyben az iraki hatóságokat illeti meg a döntés joga.