Zoltán
-5 °C
9 °C

Saron veszített a karikatúra-ügyben

2003.05.21. 14:28
Elvetette a brit panaszbizottság Ariel Saronnak a The Independent karikatúrája miatt benyújtott keresetét, amelyen az izraeli miniszterelnök egy halott kisgyereket marcangol szét. A rajzot Saron azzal vádolta, hogy az a vérvádat eleveníti fel. A panaszbizottság azzal utasította el a keresetet, hogy a rajz célja nem a zsidó vallás kifigurázása volt.
Az izraeli miniszterelnök vereségével fejeződött be Londonban az utóbbi évek egyik legnagyobb feltűnését keltő sajtópanaszügye, amely a The Independent tavaly lehozott karikatúrája miatt pattant ki. Az izraeli kormány szerint a gúnyrajz az antiszemitizmus egyik alaptételét, a zsidók ellen évszázadok óta rendre felhozott vérvádat idézi fel ismét.

A gyereket csókoló politikus

A jobboldali izraeli kormánnyal szemben általában sem sok rokonszenvet mutató vezető liberális brit napilap még a tavalyi év elején olyan rajzot közölt, amelyen Ariel Saron miniszterelnök éppen egy halott kisgyermeket marcangol; a háttérben izraeli harckocsik, helikopterek és felperzselt házak. A Saron szájába adott szöveg szerint a kormányfő azt kérdezi: Mi van, nem láttak még gyerekeket csókoló politikust? A Dave Brown karikatúráját a spanyol Francisco Goya Szaturnusz felfalja a gyermekeit című képe inspirálta.

A vérvádat elevenít fel

Izrael londoni nagykövetsége "gusztustalannak és elborzasztónak" minősítette a rajzot, amelynek antiszemita jelleget tulajdonított. Saron maga is azzal az érvvel fordult a tekintélyes brit Sajtópanaszügyi Bizottsághoz, hogy a karikatúra a vérvádat eleveníti fel, vagyis azt az évszázados antiszemita alaptételt, hogy a zsidók keresztény gyerekek vérét veszik rituális célokra.

A rajzoló keserű szájíze

Hosszas mérlegelés után azonban a brit panaszbizottság elvetette Saron keresetét, elfogadva a szerző magyarázatát, miszerint a rajz az izraeli hadsereg egy gázai támadását volt hivatva keserű szatírával kipellengérezni, arra utalva, hogy míg máshol a politikusok gyermekekkel kedveskednek szavazatnyereség reményében, Saron ugyanebből a célból a hadsereget küldte a palesztinok ellen. A rajz megjelenése után három nappal tartották Izraelben az általános választásokat.

A kritika a fontos

A bizottság végzése szerint jóllehet "mindenki előtt ismert, hogy az izraeli miniszterelnök zsidó", nincs ok feltételezni, hogy a kép célja Saron származásának vagy vallásának kifigurázása lett volna, egyébként is "méltánytalan lenne azt elvárni, hogy a szerkesztők egy-egy sajtóanyag megjelentetése előtt annak minden lehetséges tolmácsolására tekintettel legyenek".

Ugyanezzel az érvvel üdvözölte a döntést a The Independent főszerkesztője, aki a szerdai lapszámban azt írta: alapvető fontosságú az egyes politikusokkal szembeni kritikai sajtóvélemények szabad megjelentethetősége anélkül, hogy emiatt a lapot rasszizmussal vádolják.