Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Amerikai jelentés a terrort támogató államokról

2002.05.21. 19:59
Az amerikai külügyminisztérium szerint továbbra is hét országot - Iránt, Irakot, Szíriát, Líbiát, Szudánt, Kubát és Észak-Koreát - kell a nemzetközi terrorizmus támogatójának tekinteni.
"2001-es adatok a világterrorizmusról" címmel kedden hozták nyilvánosságra a washingtoni külügyminisztérium jelentését, amely - évek óta változatlanul - továbbra is az említett országok elleni gazdasági szankciók fenntartását javasolja az amerikai kormányzatnak.

Felemás állapotok

A jelentés szerint Irán - a reformista irányzat képviselőinek erőfeszítései ellenére - 2001-ben is a nemzetközi terrorista mozgalmak legfőbb támogatója maradt. Ez elsősorban abban nyilvánul meg, hogy egyes teheráni intézmények - mint a forradalmi gárdisták és a hírszerzései ügyek minisztériuma - szoros kapcsolatokat tartanak fenn a radikális palesztin mozgalmakkal. "A kemény vonal hívei, akik továbbra is kezükben tartják a hatalmat, ellenállnak a politika mérséklésére tett minden erőfeszítésnek". Ugyanakkor a külügyminisztérium elemzői szerint "úgy tűnik, egyes országok megkezdték álláspontjuk felülvizsgálatát, de még egyikük sem tett lépéseket azért, hogy minden kapcsolatát megszakítsa a terrorizmussal". Elsősorban Líbia és Szudán "mutat némi haladást" a tavaly szeptember 11-i merényletek óta: "úgy tűnik ők állnak a legközelebb annak megértéséhez, mit kell tenniük, hogy lekerüljenek a listáról" - a terrorizmust támogató, azaz amerikai szankciókkal sújtott országok listájáról.

Castro ingadozik

A jelentés szerint Irán, Szíria és Észak-Korea "korlátozott területeken mutat némi haladást", bár úgy tűnik, hogy Teherán és Damaszkusz - az Izrael-ellenes Hamász és Hezbollah szervezeteket támogatva - "két táblán játszik". Kubát azért marasztalja el a dokumentum, mert változatlanul támogatja a latin-amerikai felforgató mozgalmakat, Fidel Castro pedig "ingadozott" a tavaly szeptemberi merényleteket követő amerikai terroristaellenes erőfeszítések támogatásában - idézi az AFP.