Judit
3 °C
7 °C

Amerikai jelentés a terrort támogató államokról

2002.05.21. 19:59
Az amerikai külügyminisztérium szerint továbbra is hét országot - Iránt, Irakot, Szíriát, Líbiát, Szudánt, Kubát és Észak-Koreát - kell a nemzetközi terrorizmus támogatójának tekinteni.
"2001-es adatok a világterrorizmusról" címmel kedden hozták nyilvánosságra a washingtoni külügyminisztérium jelentését, amely - évek óta változatlanul - továbbra is az említett országok elleni gazdasági szankciók fenntartását javasolja az amerikai kormányzatnak.

Felemás állapotok

A jelentés szerint Irán - a reformista irányzat képviselőinek erőfeszítései ellenére - 2001-ben is a nemzetközi terrorista mozgalmak legfőbb támogatója maradt. Ez elsősorban abban nyilvánul meg, hogy egyes teheráni intézmények - mint a forradalmi gárdisták és a hírszerzései ügyek minisztériuma - szoros kapcsolatokat tartanak fenn a radikális palesztin mozgalmakkal. "A kemény vonal hívei, akik továbbra is kezükben tartják a hatalmat, ellenállnak a politika mérséklésére tett minden erőfeszítésnek". Ugyanakkor a külügyminisztérium elemzői szerint "úgy tűnik, egyes országok megkezdték álláspontjuk felülvizsgálatát, de még egyikük sem tett lépéseket azért, hogy minden kapcsolatát megszakítsa a terrorizmussal". Elsősorban Líbia és Szudán "mutat némi haladást" a tavaly szeptember 11-i merényletek óta: "úgy tűnik ők állnak a legközelebb annak megértéséhez, mit kell tenniük, hogy lekerüljenek a listáról" - a terrorizmust támogató, azaz amerikai szankciókkal sújtott országok listájáról.

Castro ingadozik

A jelentés szerint Irán, Szíria és Észak-Korea "korlátozott területeken mutat némi haladást", bár úgy tűnik, hogy Teherán és Damaszkusz - az Izrael-ellenes Hamász és Hezbollah szervezeteket támogatva - "két táblán játszik". Kubát azért marasztalja el a dokumentum, mert változatlanul támogatja a latin-amerikai felforgató mozgalmakat, Fidel Castro pedig "ingadozott" a tavaly szeptemberi merényleteket követő amerikai terroristaellenes erőfeszítések támogatásában - idézi az AFP.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?