József, Bánk
-6 °C
0 °C

Harcra szólított fel az al-Kaida második embere

2003.05.21. 17:14
Öngyilkos merényletek elkövetésére szólított fel az al-Kaida második embere az arab al-Dzsazíra hírtelevízióban. A magát Ajman al-Zavahirinek nevező személy a hangszalagon többek között azt is mondta: "A zsidók és a keresztesek csak a gyilkolásból értenek szót." - adta hírül a BBC.
A hírtelevízió nem tudta megmondani, mikor és hol készíthették a felvételt, amely a muzulmánokat amerikai, brit, norvég és ausztrál külképviseletek és üzleti érdekeltségek elleni csapásra szólította fel.

"Borítsátok lángba talpuk alatt a földet. Kövessétek annak a tizenkilenc testvéreteknek példáját, akik repülőgépekkel támadtak Amerikára New Yorkban és Washintonban." A beszélő egyúttal vádolta azokat az arab kormányokat is, akik támogatják az Egyesült Államokat.

Elfogott térítők

Eközben Szaúd-Arábiában három férfi tartóztattak le, amikor azok Dzsidában, az ország egyik vörös-tengeri kikötővárosában megpróbáltak eltéríteni egy utasszállítógépet, amit öngyilkos támadásra akartak felhasználni.

A közelmúltban a szaúdi fővárosban, Rijádban és a marokkói Casablancában elkövetett terrortámadások szakértők szerint az Oszama bin-Laden vezette al-Kaida terrorhálózatához köthetők. Az amerikai hírszerzés információira alapozva az Egyesült Államokban citromsárgáról narancsszínűre emelték a terrorellenes riadókészültséget szerdán.