A brit politikusok is szeretnek az adófizetőkön élősködni

2008.05.24. 15:20
Blair konyhájának felújítását, Brown tévéelõfizetését számolte el költségként, derül ki egy - hároméves huzavona után - nyilvánosságra hozott nyilvántartásból.

Nemcsak a havi 33 fontos (10 ezer forintos) kábeltévé elõfizetését számolta el költségként a brit miniszterelnök, de egyebek mellett felvett 15 fontot (4800 forintot) égõkre is, derült ki a vezetõ brit politikusok költségelszámolásait bemutató, három évnyi jogi huzavona után nyilvánosságra hozott dokumentumból.

A politikus elõdje, Tony Blair mélyebben nyúlt az adófizetõk zsebébe: közel 11 ezer fontot (3,5 millió forintot) költött konyhája felújitására, sõt a volt miniszterelnök 2005-ben elfelejtette befizetni a vízszámláját, ezért kikapcsolási felszólítást kapott.

A nyugdíjügyi államtitkár, Barbara Follett (a világhírû bestseller szerzõ Ken Follett felesége) például 1600 fontos ablaktisztitói számlát nyújtott be, míg Margaret Beckett volt külügyminiszter lugasának helyrehozatali számláinak egy részét visszautasították a költségelszámolók.

A konzervatív párt vezére, David Cameron egy 65 fontos telefonszámlán kívül hiteltörlesztéseinek kamatát fedezi az államkasszából, amely havonta 1741 fontot (közel félmillió forintot) tesz ki.

A nyilvánosságra hozott listán a három parlamenti párt 14 vezetõ tisztségviselõje (londoni lakhelyén kívüli) úgynevezett "második otthonának" költségelszámolásai szerepelnek. A megengedett évente költhetõ maximum összeg 22 ezer fontra (közel 7,5 millió forintra) rúg.

A dokumentumok a 2001-2006-os idõszakot ölelik fel.  • Tippek
  • Hírek