Eleonóra
-1 °C
2 °C

Videóra vették a lebombázott iraki eskövőt

2004.05.24. 14:26
Egy vasárnap nyilvánosságra került videofelvétel szerint valóban esküvőt tartottak abban a nyugati-iraki faluban, amit múlt héten bombáztak az amerikaiak, megölve negyvenöt embert. Bár a helyszínen másnap is készültek felvételek, és több tudósító is ellátogatott a faluba a túlélőkkel beszélni, a hadsereg továbbra is kitart álláspontja mellett, hogy katonai célpontokat bombáztak, nem esküvőt.
Videofelvétellel bizonyítják iraki túlélők, hogy valóban egy esküvő résztvevője volt az a negyvenöt áldozat, vélhetően több nő és gyermek, akiket a múlt héten lőttek le amerikai katonák a nyugat-iraki Mogr el-Dib faluban.

Az amerikai fegyveres erők korábban azt közölték, hogy nem találták esküvő nyomait a faluban. A túlélők az ennek ellenkezőjét bizonyító felvételeket az amerikai APTN televíziós hírszolgálatnak adták át vasárnap, s azokat hétfőn az al-Dzsazíra és al-Arabíja arab hírtévék is sugározták.

A lakodalomról készült felvételek a vőlegény egyik unokatestvérétől származnak. Az amerikai televíziósok a videón felismertek több szemtanút, akikkel a támadás után ők is készítettek interjút. Olyan tarka ágynemű is látható, amilyet Irakban ünnepi alkalmakkor használnak.

Rosszfiúk is szoktak ünnepelni

Mark Kimmitt amerikai dandártábornok szombati nyilatkozata szerint minden jel arra utalt, hogy külföldi terroristák használták bázisul a falut. "A rosszfiúk is szoktak ünnepelni" - reagált Kimmit egy újságírói kérdésre.

Az amerikai katonák állítólag fegyvereket és távcsöveket, továbbá afganisztáni telefonszámokat, külföldi útleveleket, több száz ágytakarót és ruhakötegeket találtak. Az amerikaiak szerint az áldozatoknál nem voltak iratok, s hangszerek vagy nászajándékok sem voltak fellelhetők.

Egyértelmű hasonlóságok

Az APTN munkatársai kiutaztak a helyszínre, ahol felvételeket készítettek a lerombolt házról, ruhákat, edényeket és hangszermaradványokat találtak nagy összevisszaságban, a törmelékek között pedig egy az amerikaiak által használatos ATU-35 jelzésű löveg maradványaira bukkantak. Az amatőr és a televízió által készített felvételeken több egyértelmű hasonlóság is felfedezhető.

Az APTN felvételén megszólaló irakiak elmondták, az ünneplők az iraki esküvők hagyományainak megfelelően a levegőbe lövöldöztek örömükben. Amerikai katonák eddig már többször ellenséges tűznek vélték az ehhez hasonló örömlövöldözéseket.

Hétfőn a Pentagon továbbra is kitartott amellett, hogy nem esküvőt tartottak Mogr el-Dibben, és a hírszerzés legitimált célpontról tett korábban jelentést. A hadsereg tagadja azt is, hogy gyerekek estek áldozatul a bombázásnak, bár több női áldozatot elismernek.

Egyértelmű hasonlóságok

Az incidens másnapján készült, az APTN által ugyancsak megszerzett amatőr felvételek halottakat mutatnak, akiknek ruhájuk megegyezik az esküvői videón látott személyekével.

A helyszínen az AP is járt, ahol szemtanúk számoltak be a bombázásról, ami Rikad Nejif, a vőlegény apjának kertjét érte. Nejif családjából 27-en haltak meg, többségük gyerek és nő. A bombázásban elhunyt al-Ali egy Bagdad-szerte ismert esküvői énekes, az ő temetését Bagdadban csütörtökön tartották. Nejif egyik felesége beszámolt arról, hogyan tetette magát halottakat, amikor amerikai katonák jelentek meg, és rugdosták a testeket, vizsgálva, melyikük él még - számol be az AP.