Emőke
-4 °C
9 °C

Blair: Bush és köztem teljes az egyetértés

2004.05.26. 16:12
Kedden homlokegyenest ellentmondott Bushnak, ám szerdán már cáfolta a birt miniszterelnök, hogy súlyos nézetkülönbségek lennének közte és Bush között a június 30-ai hatalomátadás utáni iraki ideiglenes kormány szuverenitásának mértéke körül.
Cáfolta a brit miniszterelnök szerdán, hogy súlyos nézetkülönbségek lennének Nagy-Britannia és fő szövetségese, az Egyesült Államok között az irakiaknak jövő hónapban átadandó szuverenitás mértéke, főleg a szövetséges haderő feletti ellenőrzés ügyében.

A szerdai brit lapok politikai irányultságtól függetlenül elsőoldalas tálalásban cikkeztek arról, hogy Tony Blair kormányfő előző napi, szokásos havi nemzetközi sajtótájékoztatóján homlokegyenest ellentmondott az amerikai álláspontnak, amikor - a sajtó egyöntetű értelmezése szerint - vétójogot ígért a majdani iraki vezetésnek még a szövetségesek katonai akcióról szóló döntésekben is.

Blair a sajtótájékoztatón azt mondta: június 30-a után az új iraki vezetésnek teljes szuverenitása lesz az ország felett, és még az olyan politikai döntéseket is, mint az, hogy a szövetségesek "ilyen vagy olyan módon bevonuljanak-e például Fallúdzsába", az iraki kormánnyal egyetértésben kell meghozni.

Teljes az egyetértés?

A baloldali The Guardian szerdai kommentárja szerint Blair e kijelentéssel "messze túlment" a washingtoni állásponton. A konzervatív The Daily Telegraph a brit miniszterelnök kijelentésének erőteljes washingtoni visszautasításaként értékelte Colin Powell amerikai külügyminiszter szintén előző napi nyilatkozatát, miszerint az amerikai erők amerikai parancsnokság alatt maradnak a hatalomátadás után is, és fenntartják a jogot a szükséges önvédelmi intézkedésekre.

A képviselői kérdések és azonnali kormányfői válaszok szokásos szerdai alsóházi félórájában Blair azonban azt mondta: "teljes az egyetértés" közte és George Bush amerikai elnök között abban, hogy a hatalomátadásnak teljes körűnek kell lennie. Ennek nem mond ellent, hogy a koalíciós erők amerikai parancsnokság alatt maradnak - tette hozzá.

A miniszterelnök szerint a stratégiai és a politikai döntéseket az iraki kormány fogja meghozni, de az ezekből eredő esetleges hadműveleteket továbbra is a szövetséges parancsnokság vezényli majd.