Ágnes
-5 °C
2 °C

Bush aggódik

2002.05.26. 14:09
Az amerikai elnök aggodalommal figyeli Pakisztán és India viszonyának további élesedését. A politikus oroszországi útján bírálta Jasszer Arafatot.
Nemzetközi kérdésekről fejtette ki oroszországi tárgyalásainak befejezése után az USA első embere.

Aggodalom

George W. Bush amerikai elnök aggodalommal figyeli az India és Pakisztán között kialakult, pattanásig feszült helyzetet. Az államfő erről vasárnap Szentpéterváron újságírókkal beszélgetve nyilatkozott, oroszországi látogatásának vége előtt. Bush mindemellett reményét fejezte ki, hogy nem lesznek beláthatatlan következményei a két ázsiai atomhatalom kiéleződött viszonyának. Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton jelentette be Moszkva közvetítési szándékát az indiai-pakisztáni konfliktusban. Elmondása szerint elképzelhető, hogy június elején az orosz fővárosban találkozik Atal Behari Vadzspaji indiai miniszterelnök, és Pervez Musarraf pakisztáni elnök.

Bírálat Arafatnak

Egyéb nemzetközi kérdésekről szólva Bush bírálta Jasszer Arafatot, a palesztin nemzeti hatóság vezetőjét, aki szerinte félrevezette a palesztin népet. Az amerikai elnök úgy vélte: Arafat nem élt a közel-keleti válság megoldásának lehetőségével. Bush nagyra értékelte azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Oroszország, és Putyin tesz a közel-keleti konfliktus rendezése érdekében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!