Elemér
-1 °C
10 °C

Öngyilkos lett a felmentett brit ezredes katonája

2003.05.26. 15:58
Az iraki háború egyik legnépszerűbb ezredesének ügyében nem talált terhelő bizonyítékot a brit katonai rendőrség. Collins a nyomozás szerint nem kínzott iraki foglyokat, nem lövöldözött a fosztogató irakiakra. Az ezredes mégsem lélegezhet föl, újabb ügyben jött szóba a neve, egy 18 éves fiú követett el öngyilkosságot ezredében. A védelmi minisztérium újabb nyomozást kezdett - írja a Daily Telegraph.
Nem talált bizonyítékot Tom Collins, a népszerű ezredes ügyében a brit védelmi minisztérium. Az ezredest, akinek az iraki háborút megelőző, katonákhoz intézett beszéde Bush amerikai elnök dolgozószobáját díszíti, háborús bűnök elkövetésével - köztük foglyok kínzásával - vádolták.

A nyomozás nem talált jelentősebb visszaélésre utaló nyomokat, ezért komolyabb eljárás nem indulhat a Királyi Ír Ezred parancsnoka ellen az ügyben. A nyomozás során az is kiderült, hogyan kaptak lábra a hamisnak bizonyult vádak Collinsszal kapcsolatban.

Pletyka volt csupán

A 37 éves amerikai tartalékos őrnagy, Re Biastre panaszolta be a brit ezredest, akit a hadifoglyok kínzásával, a kihallgatott gyanúsítottak megfélemlítésével, valamint lövöldözéssel vádolt. Biastre bevallotta, hogy az információkat másodkézből szerezte, és egyiknek esetnek sem volt szemtanúja.

A nyomozati anyagot most továbbítják a brit katonai bíróságnak, akik megállapítják, szükséges-e fegyelmi eljárást indítani az ügyben. A nyomozás idejét Collins feleségével és öt gyerekével töltötte Cantenburyben, és mint egy interjúban elmondta, úgy érzi magát, mintha "kiaggatták volna száradni".

Az ezredesnek volt, aki írjon

A britek kedvenc ezredese azonban még nem biztos, hogy fellégezhet, miután egy másik nyomozás során is szóba jött a neve. 2001-ben ugyanis egy fiatal katona, a 18 éves Paul Cochrane lett öngyilkos Collins ezredében. A fiú segélykérő levelet írt felettesének, de az ezredes lemaradt róla, azt már csak akkor olvasta, amikor a fiú főbe lőtte magát a laktanyában.

Mint kiderült, a szülők már korábban próbáltak tájékozódni a hadseregben tapasztalt erőszakról és embertelen körülményekről, de akkor a tisztek leintették őket. Az ügy kapcsán a védelmi minisztérium a napokban indított csak vizsgálatot a "hadsereg durva kultúrájával" és Collins vezetői gyakorlatával kapcsolatban.