Sára, Márió
2 °C
6 °C

Katasztrofális hibák a Eurofighteren

2004.05.26. 20:15
Andrew Gilligan egykori BBC-újságíró szerint fennáll az alig két hete szolgálatba állított Eurofighter vadászgépek "katasztrofális" meghibásodásának lehetősége - írja a The Register. Gilligan a brit védelmi minisztérium megrendelésére a QinetiQ cég által készített szigorúan bizalmas tanulmányból jutott hozzá az információhoz.
Még nincs két hete, hogy a brit királyi légierő (RAF) szolgálatba állította a Eurofightereket, melyekről a most elkészült tanulmány igen lesújtó véleményeket is tartalmaz. A jelentés a gépekkel az elmúlt nyolc hónapban repülő pilóták tapasztalatait és ajánlásait foglalja össze, és ezek közt olyan vélemények is szerepelnek, melyek szerint a gépek nem alkalmasak bonyolult manőverek végrehajtására, amelyek például egy ütközetben nélkülözhetetlenek.

A tanulmány szerzői kitérnek arra is, hogy a gépnek nem tanácsos felhők közé szállni, ha nincs két tapasztalt pilóta a fedélzeten, ami igen komikusan hangzik, figyelembe véve, hogy a Eurofighter Typhoon szlogenje így hangzik: "Semmi sem állhat az útjába!"

A Eurofightert eleve aerodinamikailag instabilra tervezték, ezáltal nagyobb gyorsulást, kisebb légellenállást, és nagyobb emelkedési sebességet értek el; a gép minderre azonban csak a Flight Control System elektronikus vezérlő segítségével képes, amely - a tanulmány szerint - nem éppen tökéletes. A fedélzeti számítógép például menet közben a repülő üzemmódból a földi üzemmódra kapcsolhat. A jelentés szerint "javasolt" felderíteni és kijavítani a hibát.

Már megjavították?

A védelmi tárca szóvivője szerint nem meglepő, hogy a jelentésben a gépek biztonsági hiányosságáról is szó esik, hiszen éppen ezért rendelték el a vizsgálatot. Azonban ezeket a hibákat természetesen már elhárították, hiszen nem állítanának szolgálatba olyan repülőt, amely nem felel meg a biztonsági előírásoknak. "A biztonság fontosabb mindennél" - tette hozzá a minisztériumi szóvivő.

Gilligan azonban RAF-os forrásokra hivatkozva elmondta, hogy a feltárt hibáknak csak egy részét javították ki, de így is maradtak hiányosságok, így pl. a felhők közti repülés problémájával nem foglalkoztak.

Gilligan és a Kelly-ügy

A dokumentumokat megszerző Andrew Gilligan, egyébként kulcsszereplője volt a brit belpolitika egyik legnagyobb viharának, a Kelly-ügynek. Ő volt az a BBC újságíró, aki - mint végül maga is elismerte - hogy egy "nyelvbotlás" miatt maradt a BBC tudósításában, hogy David Kelly szerint a kormány tud róla, hogy a Képviselőház elé került jelentés hamisan állítja, hogy az iraki tömegpusztítófegyverek 45 percen belül bevethetők.

Az ügyet, amely a fegyverszakértő öngyilkosságághoz vezetett - végül a Hutton-bizottság vizsgálta ki, amely megrótta a BBC-t. A társaságnál lemondott az elnök, illetve a vezérigazgató, Gilligant már korábban elbocsátották. A Hutton-jelentés végül nem állapította meg a kormány felelősségét, pedig többek szerint a miniszterelnök sorsa is függött tőle.