Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Kutyára szerelt pokolgép robbant Irakban

2005.05.26. 20:24
Állattetembe, szamár mögé kötött kordéba már rejtettek robbanószerkezetet, de kutyát eddig még nem használtak fel az iraki lázadók, akik Észak-Irakban robbantották fel az ebet, de az állaton kívül senki sem sérült meg. Az iraki kormány eközben bejelentette, negyvenezer katonát irányít Bagdadba, hogy kisöpörje a terroristákat.

Kutyára szerelt pokolgéppel követtek el merényletet csütörtökön az Irak északi részén fekvő Dakukban; senki sem sérült meg, anyagi kár sem keletkezett.

Javítják az Iraknak szánt
magyar T-72-eseket
Megkezdődött az Iraknak felajánlott T-72-es harckocsik hadra fogható állapotba hozása a gödöllői Currus Rt.-nél. Az első 16 harckocsi szerdán szállították Gödöllőre vasúton, a többi is folyamatosan érkezik majd a honvédség kalocsai bázisáról. Mint mondta, szeptember végéig szeretnék befejezni a munkálatokat. Az összesen 77 tankot Magyarország még tavaly év végén ajánlotta fel a NATO iraki haderőt kiképző programjához, a felújításukra szánt 500 millió forintot egy amerikai cég fizeti a Honvédelmi Minisztériummal szerződésben álló Currusnak. Bővebben >>
Ez az első eset, hogy a kerékpárra szerelt pokolgépes merényletek mintájára kutyát használtak robbantáshoz. Az akcióban a kutyára szíjazták a pokolgépet, és az állatot közvetlenül egy katonai konvoj előtt engedték el. A detonáció széttépte a kutyát, más nem sérült meg. A hatóságok nyolc személyt őrizetbe vettek.

Két évvel ezelőtt Bagdad központjában, egy szálloda elleni merényletben egy szamarat vetettek be. Az állat egy rakétákkal megrakott kordét húzott. A rakétákat távirányítással hozták működésbe. Irakban úgy is hajtottak végre már merényleteket, hogy az út szélén elhelyezett állatok tetemébe rejtettek pokolgépet.

Kisöprik Bagdadot

Agyonlőttek két, a kormányhoz és pártjaihoz kapcsolódó személyt Bagdadban csütörtökön délután, miközben a védelmi miniszter bejelentette, hogy több tízezer katona bevetésével kiszorítják a fővárosból a felkelőket.

Az iraki belügyminisztérium csütörtökön bejelentette, a sorozatos merényletek miatt a kormány 40 ezer katonát akar Bagdadba vezényelni, ahol a már ott lévő tízezer amerikaival együtt próbálja felszámolni az ellenállás fészkeit. A "Villám hadművelettel" a kormány arra készül, hogy védekezésből támadásba menjen át.

"Egy kis helyet sem hagyhatunk a terroristáknak és azoknak, akik bújtatják és bujtogatják őket" - mondta a védelmi miniszter. Mint elmondta, Bagdadot szorosan körbezárják, szektorokra osztják fel, ezeket egy-egy alakulatra bízzák, és párhuzamosan haladva alaposan átkutatják. "Eddig nem tapasztalt, szigorú biztonsági intézkedések tanúi lehetnek majd" - mondta a sajtót tájékoztatva.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft