Antal, Anett
16 °C
23 °C

Kétszázmilliárdba kerülhetett a moszkvai áramszünet

2005.05.26. 19:17
Tanúként rendelte be az orosz ügyészség Anatolij Csubajszt, az orosz energiamonopólium vezérét, miután egy elöregedett áramelosztó miatt szerdán a főváros és környékén élő ötmillió embert érintő, egyes becslések szerint 30 milliárd rubeles (216 milliárd forint) kárt okozó áramszünet következett be. Az áramszolgáltatás délutánra helyreállt.

A moszkvai ügyészek csütörtök este kihallgatták Anatolij Csubajszt, az orosz energiamonopólium vezérét, miután bűnügyi eljárást indítottak a villanyhálózatoknak az orosz főváros déli felén és környékén bekövetkezett összeomlása miatt.

Az ügyészek tanúként hallgatták ki Csubajszt a vétkes gondatlansági ügyben, miután egy 1963-ban létesült ósdi elosztó központ szerdai meghibásodása láncreakciószerű áramkikapcsolást okozott, közel ötmillió ember életét zavarva meg. A népharag mellett a 49 éves Csubajszra súlyos bírálatok zúdultak Vlagyimir Putyin elnök és a Kreml-barát politikai elit részéről is, miután az orosz fővárosban katasztrófafilmbe illő jelenetek zajlottak le, hatalmas dugókkal, metróban rekedtek, útszélen várakozók, gyalogszerrel dolgukra igyekvők tízezreivel.

Mindenesetre a Csubajsz vezette Egyesült Energiarendszer (JEESZ) csütörtök délben bejelentette minden áramkorlátozás feloldását, a moszkvai hatóságok pedig kora délután a fővárosi ellátás szinte teljes helyreállítását, beleértve valamennyi lakóházat.

Csubajsznak csak ez hiányzott

Csubajsz már amúgy is országos népszerűtlenségre tett szert az 1990-es évek vadprivatizációinak irányításával, amelyek két tucat oligarchát dúsgazdaggá, milliókat pedig még szegényebbé tettek. Csubajsz, aki 1998 óta áll a JEESZ élén, már csak a háttérből politizál a liberális Jobboldali Erők Szövetségének pragmatikus, a Kremllel kompromisszumokra kész vezéralakjaként. Márciusban átvészelt egy kétes merényletet, amelynek megszervezésével egy nemzeti-baloldali érzelmű nyugállományú tisztet gyanúsítanak.

Putyin szerdán bírálta a JEESZ vezetőségét, amiért túl sokat törődik a monopólium stratégiai reformjával, s kevésbé az elöregedő infrastruktúra karbantartásával. Dmitrij Rogozin, a nemzeti-baloldali Haza párt feje buzdította az áramszünet kárvallottjait, hogy pereljék a JEESZ-t, a moszkvai áramellátó Moszenergót, valamint magát Csubajszt, újfent távozásra szólítva fel őt. Mindamellett az alsóház csütörtökön elvetette egy Csubajsz leváltását sürgető indítvány megvitatását, és Borisz Grizlov, az orosz alsóház (duma) elnöke óva intett az érzelmi alapon hozott döntésektől.

Kétszázmilliárdos kár

A moszkvai hálózatok összeomlásából fakadó kárt jövő csütörtökre becsülik fel. A Vedomosztyi című lap szerint a veszteség elérheti a 30 milliárd rubelt (800 millió euró, 216 milliárd forint), beleszámítva a Kalugai és a Tulai területet is.

A szupermarketekben tonnaszám dobták ki a hűtőpultokon megolvadt élelmiszert. Egy üzemben több százezer csirke pusztult el. A szivattyúk és víztisztítók kiesése miatt kezeletlen szennyvíz ömlött a Moszkva folyóba. A levegőt a szokásosnál jobban szennyezte, hogy tűz volt egy olajfinomítóban. Ennek teljes újrabeindítása egy-két hetet vehet igénybe: előbb azt a hőerőművet kell helyreállítani, amely árammal látja el.