Elemér
0 °C
10 °C

Saron: Mindenkinek rossz a palesztinok 'megszállása'

2003.05.27. 10:40
Ariel Saron miniszterelnök az izraeli-palesztin konfliktus során először nevezte az izraeli hadsereg palesztin területeken való jelenlétét 'megszállásnak'. Valószínű, hogy Saron szerdán találalkozik Mahmúd Abbásszal Jeruzsálemben, és körvonalazódik egy Bush-találkozó a közel-keleti vezetőkkel is.
Izrael külügyminisztere engedélyt adott a kormány szóvivőinek, hogy használhatják a 'megszállás' szót a Gázai övezetben és Ciszjordániában tartózkodó izraeli hadsereg jelenlétének megnevezésére - jelentette a Haaretz az izraeli hadsereg rádiójára hivatkozva. A lépést azt követően tette meg Szilvan Salon, hogy Ariel Saron miniszterelnök a Likud párt hétfői értekezletén a képviselők nagy megdöbbenésére kijelentette az "izraeli megszállás rossz Izraelnek, a gazdaságnak valamint a palesztinoknak".

Talán nem szeretik ezt a szót

"Úgy gondolom, az az elképzelés, hogy 3,5 millió palesztint megszállás alatt tartsunk - igen, ez megszállás, talán nem szeretik ezt a szót, de ami történik, az egy megszállás - rossz Izraelnek, rossz a palesztinoknak és az izraeli gazdaságnak. 3,5 millió palesztint nem lehet a végtelenségig ellenőrzés alatt tartani. Vagy Dzsenínben, Ramallahban, Nabluszban és Betlehemben akarnak maradni?- mondta Saron."

"Mostanáig az a szó, hogy 'megszállás' tiltott volt a nemzetközi szóhasználatban Izrael kapcsán, mivel az rossz fényt vethetett az országra" - jegyezte meg a rádió a külügyminiszter bejelentését követően.

Kétségbe vonják Saront

Eközben Saronnak komoly ellenállást kell leküzdenie pártján belül, ahol tizenegy kormánypárti miniszter szemléli kritikusan a nemzetközi nyomásra elindított izraeli-palesztin rendezés 'útitervét', annak ellenére, hogy vasárnap jóváhagyta a parlament a tervet.

Ugyanakkor Saron legújabb bejelentéseit még a rendezést támogatók közül is sokan kétségbe vonják. Úgy gondolják, hogy ez csak egy újabb politikai manőver miniszterelnök részéről, amelynek megvalósulását maga sem gondolja komolyan - írja a BBC.

Találkozó Abbásszal és Bush-sal

Várhatóan szerdán Jeruzsálemben találkozik Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász (Abu Mazen) palesztin miniszterelnök. A két politikus találkozóját, amely Jeruzsálemben, Saron rezidenciáján kerül majd sor, eredetileg keddre tervezték. Ez lesz az izraeli miniszterelnök és az új palesztin vezető második találkozója április 30., Abbász kinevezése óta.

Valószínűleg a jövő héten szerdán vagy csütörtökön, a jordániai Akabában tartják meg George Bush amerikai elnök, Saron és Abbász csúcstalálkozóját, II. Abdalláh jordániai uralkodó jelenlétében - jelentette az AFP francia hírügynökség egy izraeli illetékesre hivatkozva.

Az is elképzelhető az illetékes szerint, hogy még a hét folyamán lesz egy másik csúcs is Egyiptomban, amelyen Bush mellett részt venne Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és más arab országok vezetői is, mert - mint az izraeli tisztviselő megjegyezte - "az Egyesült Államok így szeretné megszerezni az arab világ támogatását a közel-keleti rendezést szolgáló útiterv megvalósításához".

Újabb incidensek és bevonulás

Eközben tovább folytatódtak az összecsapások. Izraeli páncélosok hatoltak be kedd reggel a Jordán folyó nyugati partján fekvő Dzsenínbe és három szomszédos palesztin településre. A nagyszabású hadműveletben tankok, páncélozott harcjárművek és szállítójárművek vesznek részt, s annak célja minden jel szerint szélsőséges palesztinok felkutatása és elfogása.

Ciszjordániában egy 11 éves fiút lőtt le az izraeli hadsereg, amikor egy csapat palesztin kövekkel támadt izraeli katonákra. Egy másik palesztint akkor lőttek agyon, amikor megpróbált Izrael területére jutni a Gázai övezetből - jelentette az AP.