Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Amnesty-bírálat az Egyesült Államoknak

2002.05.28. 15:57
Az Egyesült Államokat, Kínát, és a közel-keleti térség több államát bírálja elsősorban az Amnesty International most nyilvánosságra hozott éves jelentésében. A szervezet szerint egész Európában gyakoriak a rendőrségi kínzások.
Kedden hozta nyilvánosságra új, éves jelentését az Amnesty International.

Bírálat az Egyesült Államoknak

A szervezet egyebek mellett aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy elszigeteltségben tartják azt a mintegy 1200 főt, akiket az amerikai hatóságok a tavaly szeptember 11-i merényletek után tartóztattak le. Ugyancsak az Egyesült Államokat bírálja a nemzetközi emberi jogi szervezet a halálbüntetés gyakori alkalmazása miatt. Adatai szerint 2001-ben 63 férfit és 3 nőt végeztek ki, köztük szellemi fogyatékosokat és olyanokat, akik tettük elkövetésekor még kiskorúak voltak. Az AI úgy tudja, hogy az Egyesült Államokban a rendőrök gyakran bántalmazzák az őrizeteseket, és sűrűn elfordul, hogy indokolatlanul használják fegyvereiket, vetnek be elektromos fegyvereket, könnyfakasztó és bénító gázokat a felnőtteknek és kiskorúaknak fenntartott börtönökben.

Megkerült normák

Az AI szerint az - az amerikai kongresszus és a brit parlament által elfogadott - törvény, amely különleges katonai bizottságokat állított fel a nemzetközi terrorizmussal való kapcsolatokkal gyanúsítható külföldiek feletti ítélkezésre "megkerüli a pártatlan bíráskodás nemzetközi normáit". Ugyanígy cselekedett szeptember 11. után az ENSZ bosznia-hercegovinai békefenntartó egysége (SFOR) is. Ugyanakkor az AI emlékeztet arra, hogy annak idején elítélte a Világkereskedelmi Központ és a Pentagon elleni terrortámadásokat.

Magyar állapotok
Magyarországgal kapcsolatban a jelentés megállapította a rendőrség túlkapásait az egyes, különösen a roma őrizetesekkel szemben, valamint azt, hogy elkülönítették a Magyarországra érkező afgán menekülteket és menedékjogkérőket, és szigorúbb korlátozásokat vezettek be velük szemben, mint más külföldiekkel szemben.

Keleten a helyzet

Az Amnesty emlékeztet arra is, hogy vizsgálatot kért olyan incidensek ügyében, amelyek során amerikai katonák és szövetségeseik Afganisztánban civileket öltek meg az Oszama Bin Laden elleni hajtóvadászat ürügyén, valamint a Kale-Dzsangi afgán börtönben meghalt fogoly tálibok ügyében is. Ugyanakkor a jelentés megemlíti a tálibok gyilkosságait, embertelen, megalázó törvényeit is, amelyekkel főleg a nőket fosztották meg alapvető jogaiktól. A jelentés aggasztónak nevezi a közel-keleti, közép-keleti és észak-afrikai országokban is az emberi jogok helyzetét. Megemlíti az Izraelben és a palesztin területeken elkövetett gyilkosságokat, azt, hogy Irakban továbbra is gyakran alkalmazzák a halálbüntetést, a politikai foglyokat rendszeresen kínozzák. Szaúd-Arábiában pedig legalább 79 embert végeztek ki. Az ázsiai országok közül Kínában még mindig igen magas a kivégzések aránya: tavaly 2500 emberen hajtották végre a legsúlyosabb ítéletet. Ami az afrikai országokat illeti, továbbra is több millióan szenvednek a belháborúktól és a politikai elnyomástól.

Fokozódó rasszimus Európában

Európában gyakoriak a rendőrségi kínzások Litvániától Spanyolországig, és az emberi jogok súlyos megsértésével vádolhatók az orosz hadsereg és szövetségei Csecsenföldön. Az Amnesty adatai szerint legalább 160 ezren kényszerültek a konfliktus miatt táborokba Csecsenföldön, és a szomszédos Ingusföldön. A jelentés szerint fokozódik a földrészen a rasszizmus, a kisebbségek elleni fellépésekről beszámolók érkeztek Finnországtól Olaszországig.