Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Amnesty-bírálat az Egyesült Államoknak

2002.05.28. 15:57
Az Egyesült Államokat, Kínát, és a közel-keleti térség több államát bírálja elsősorban az Amnesty International most nyilvánosságra hozott éves jelentésében. A szervezet szerint egész Európában gyakoriak a rendőrségi kínzások.
Kedden hozta nyilvánosságra új, éves jelentését az Amnesty International.

Bírálat az Egyesült Államoknak

A szervezet egyebek mellett aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy elszigeteltségben tartják azt a mintegy 1200 főt, akiket az amerikai hatóságok a tavaly szeptember 11-i merényletek után tartóztattak le. Ugyancsak az Egyesült Államokat bírálja a nemzetközi emberi jogi szervezet a halálbüntetés gyakori alkalmazása miatt. Adatai szerint 2001-ben 63 férfit és 3 nőt végeztek ki, köztük szellemi fogyatékosokat és olyanokat, akik tettük elkövetésekor még kiskorúak voltak. Az AI úgy tudja, hogy az Egyesült Államokban a rendőrök gyakran bántalmazzák az őrizeteseket, és sűrűn elfordul, hogy indokolatlanul használják fegyvereiket, vetnek be elektromos fegyvereket, könnyfakasztó és bénító gázokat a felnőtteknek és kiskorúaknak fenntartott börtönökben.

Megkerült normák

Az AI szerint az - az amerikai kongresszus és a brit parlament által elfogadott - törvény, amely különleges katonai bizottságokat állított fel a nemzetközi terrorizmussal való kapcsolatokkal gyanúsítható külföldiek feletti ítélkezésre "megkerüli a pártatlan bíráskodás nemzetközi normáit". Ugyanígy cselekedett szeptember 11. után az ENSZ bosznia-hercegovinai békefenntartó egysége (SFOR) is. Ugyanakkor az AI emlékeztet arra, hogy annak idején elítélte a Világkereskedelmi Központ és a Pentagon elleni terrortámadásokat.

Magyar állapotok
Magyarországgal kapcsolatban a jelentés megállapította a rendőrség túlkapásait az egyes, különösen a roma őrizetesekkel szemben, valamint azt, hogy elkülönítették a Magyarországra érkező afgán menekülteket és menedékjogkérőket, és szigorúbb korlátozásokat vezettek be velük szemben, mint más külföldiekkel szemben.

Keleten a helyzet

Az Amnesty emlékeztet arra is, hogy vizsgálatot kért olyan incidensek ügyében, amelyek során amerikai katonák és szövetségeseik Afganisztánban civileket öltek meg az Oszama Bin Laden elleni hajtóvadászat ürügyén, valamint a Kale-Dzsangi afgán börtönben meghalt fogoly tálibok ügyében is. Ugyanakkor a jelentés megemlíti a tálibok gyilkosságait, embertelen, megalázó törvényeit is, amelyekkel főleg a nőket fosztották meg alapvető jogaiktól. A jelentés aggasztónak nevezi a közel-keleti, közép-keleti és észak-afrikai országokban is az emberi jogok helyzetét. Megemlíti az Izraelben és a palesztin területeken elkövetett gyilkosságokat, azt, hogy Irakban továbbra is gyakran alkalmazzák a halálbüntetést, a politikai foglyokat rendszeresen kínozzák. Szaúd-Arábiában pedig legalább 79 embert végeztek ki. Az ázsiai országok közül Kínában még mindig igen magas a kivégzések aránya: tavaly 2500 emberen hajtották végre a legsúlyosabb ítéletet. Ami az afrikai országokat illeti, továbbra is több millióan szenvednek a belháborúktól és a politikai elnyomástól.

Fokozódó rasszimus Európában

Európában gyakoriak a rendőrségi kínzások Litvániától Spanyolországig, és az emberi jogok súlyos megsértésével vádolhatók az orosz hadsereg és szövetségei Csecsenföldön. Az Amnesty adatai szerint legalább 160 ezren kényszerültek a konfliktus miatt táborokba Csecsenföldön, és a szomszédos Ingusföldön. A jelentés szerint fokozódik a földrészen a rasszizmus, a kisebbségek elleni fellépésekről beszámolók érkeztek Finnországtól Olaszországig.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!