Kivégzésekre is felkészülnek Guantánamón

2003.05.28. 12:11
Siralomház és kivégzőkamra kialakítását is tervezi az Egyesült Államok a guantánamói támaszponton. A terveket Geoffrey Miller vezérőrnagy hozta nyilvánosságra, akit januárban neveztek ki a kubai támaszpont vezetőjének gondjaira bízva 680 gyanúsítottat a világ 43 országából - adta hírül a brit The Mail on Sunday bulvárlap hétfőn.
A tervek szerint a foglyokat bíróság elé állíthatják, elítélhetik, és végül kivégezhetik esküdtszék és fellebbezési jog nélkül. Emellett állandó börtön felállítását tervezik a jelenlegi ideiglenes helyett, amelyben helyet kapna egy siralomház valamint a halálbüntetés végrehajtásához szükséges kivégzőkamra is. A támaszpontra az afganisztáni háború után szállították a terroristatevékenységgel és amerikaellenességgel vádolt afgán tálibokat, az al-Kaida és egyéb szélsőséges iszlám szervezet tagjait.

Nem akarnak megfelelni

Amerikát folyamatos támadások érik a támaszpont miatt, mivel a foglyok helyzete rendezetlen, és az eljárás több ponton sérti a hadifoglyokkal való bánásmódról rendelkező nemzetközi előírásokat. A tervek hallatán az emberjogi szervezetek és a foglyokat képviselő ügyvédek, úgy látják, az Egyesült Államokban egyáltalán nincs meg a szándék, hogy a nemzetközileg elismert egyezményeknek megfeleljen.

"Egyáltalán nem meglepő, hogy a hatóságok siralomházat építenek, mivel már jó előre bejelentették: a központi pereket a Guantánamón felállított bíróságokon fogják lefolytatni. Ez a tábor az emberek kivégzésére épült. Az adminisztrációnak nem áll érdekében, hogy hosszú börtönbüntetésre ítélje a 'legkeményebb' terroristákat" - nyilatkozta Stephen Jacobi, a Fair Trials Abroad brit szervezet aktivistája.

A britek nem tudnak semmit

A tervekről a britek semmit sem tudnak, a kormány szóvivője az ügy kapcsán kijelentette: "Az amerikai kormány tudatában van a brit [elutasító] álláspontnak a halálbüntetést illetően."

Két hete a sajtó a keményvonalas Pentagon meghátrálásáról és a guantánamói foglyok sorsának lassú rendeződéséről adott hírt. Donald Rumsfeld védelmi miniszter a katonai bizottságok fellállítására és az alkalmazandó törvénykönyv kidolgozására adott utasítást, de továbbra is homály övezte, alkalmazzák-e a halálbüntetést vagy biztosítanak-e jogi védelmet a foglyoknak.

A foglyok jogi helyzete azért is bizonytalan, mert tulajdonképpen semmiféle törvény nem vonatkozik rájuk - még az amerikai alktomány sem -, mivel Guantánamo nem az Egyesült Államok területén fekszik.  • Tippek
  • Hírek