Eleonóra
-1 °C
2 °C

A Pentagon átszervezi ázsiai haderejét

2003.05.30. 08:21
Ázsiában állomásozó csapatainak nagyszabású átrendezését tervezi a Pentagon, adta a hírül a Los Angeles Times. Csapatokat vonnak ki Japánból és Dél Koreából. A hidegháború óta a legnagyobb stratégiai változtatásba kezdett a védelmi minisztérium.
Ázsiában állomásozó csapatainak nagyszabású átrendezését tervezi a Pentagon, adta a hírül a Los Angeles Times. Tengerészgyalogosokat vonhatnak ki Japánból, és kisebb bázisokból álló hálózatot alakítanának ki Ausztráliában, Szingapúrban és Malajziában, olyan országokban tehát, ahol még nem állomásoztak állandó jelleggel amerikai csapatok.

Cél az amerikaellenes érzelmek csökkentése is

Az átrendezés egyik célja, hogy a hidegháborúban stratégiailag fontos, de mára jelentéktelenné vált területekről (mint például Németország) az amerikaiak által válságosnak tekintett gócpontok közelébe kerüljenek a csapatok. A másik célkitűzés, hogy olyan országokban szűntessék meg az Egyesült Államok katonai jelenlétét, ahol az komoly társadalmi feszültséget okoz, mint Japán vagy Dél-Korea.

A változások a Közel-Keleten már folyamatban vannak. Vonulnak ki csapatok Törökországból és Szaúd-Arábiából és a korábban a Szovjetunió ellenőrzése alatt álló területeken (Lengyelország, Magyarország, Románia; Közép-Ázsia) létesülnek új támaszpontok.

Kis bázisok hálózata

A Pentagonból kiszivárgott értesülések szerint a Japánban lévő okinawai támaszpont 20.000 fős tengerészgyalogságának nagy részét Ausztráliába, Vietnám mellé, a Fülöp-szigetekre valamint Szingapúrba és Malajziába vinnék. Nagyszabású csökkentések várhatók Dél-Koreában is, noha, mivel nem akarják, hogy Észak-Korea elbízza magát, nem valószínű, hogy 38.000 fő alá csökkentenék a demilitarizált övezetben állomásozó haderőt, amelynek részleges kivonását októberre tervezi a vezetés.

Mostanáig a Kelet-Ázsiában állomásozó 100.000 amerikai katona 75%-a Japánban és Dél-Koreában koncentrálódott. További 12.700-an a tengeren szolgáltak és másfél ezren Szingapúrban láttak el logisztikai feladatokat.

Kevesen többet

"Lehet, hogy kevesebben leszünk, de többre leszünk képesek" - árnyalja a tovább képet a Pentagon megkérdezett tisztviselője. Az átalakítás az ütőképesség fokozását valamint egy fontos stratégiai váltást is jelent. Amerika olyan országokba telepítené egységeit, amelyek alkalmasak arra, hogy aránylag váratlanul és titokban lehessen a csapatokat megindítani.

"A történelem során sosem tudhattuk, melyik lesz a következő hadszíntér, és ezért szeretnénk egy olyan struktúrában gondolkozni, melyben csapataink nem feltétlenül oda mennek, ahol a támaszpontjuk van." - idézi a tisztviselő Donald Rumsfeld szavait. A régi időkre a legjobb példát Dél-Korea szolgáltatja, amelyet most már az "emberanyag eltékozolásának" nevezett a Pentagon munkatársa. Az ésszerűsítés mellett szól az is, hogy Dél-Korea már képes ellátni védelmét saját hadseregével.

Az adut megtartják

Noha a nagyszabású átalakítás már biztosra vehető, az amerikaiak mégsem tesznek fel mindent egy lapra. Minden olyan országban, ahol felszámolják támaszpontjaikat, megteremetik a visszatérés lehetőségét. Japánban például kikötőket tartanak meg és felszerelést valamint fegyvereket raktároznak el egy gyors beavatkozás esetére.