Piroska
-2 °C
5 °C

Botrányba fulladt a spanyol békefenntartók temetése

2003.05.29. 13:51
"Gyilkos! Gyilkos!" kiabálták José Maria Aznar spanyol kormányfőnek a Törökországban lezuhant spanyol békefenntartók nagyszabású temetésén a hozzátartózok. A botrányos pillanatokat a köztévé élőben sugározta. A kormányt az eset óta azzal vádolják, hogy költségkímélés miatt választotta az ukrán légitársaságot, miközben más európai országok biztonsági okokból függesztették fel az ukránokkal az együttműködést - írja a BBC.
Az állami rendezvénnyé terebélyesedett gyászceremónián Aznart és védelmi miniszterét, Federico Trillót kifütyülte és gyilkosnak nevezte az összegyűlt tömeg, miután a két politikus a gyászmisét követően a Törökország felett szerencsétlenül járt hatvankét katona rokonaival indult volna kezet rázni.

A király éljen sokáig

"Az nem egy olyan ócska repülő volt, amivel te, [Trillo] Törökországba utaztál!" - kiáltotta például egy dühös hozzátartozó a védelmi miniszternek. A Madrid közelében fekvő légibázison megtartott temetést a spanyol közszolgálati televízió élőben közvetítette. A botrány csak akkor csitult valamelyest, amikor a tömeg a "Sokáig éljen a király! Sokáig éljen a hadsereg!" szólamot kezdte kiáltozni.

Fél év alatt 280 halott

Az ellenzék már korábban élesen bírálta a kormányt költségkímélő politikája miatt, a kirgiz fővárosból, Biskekből hazatérő katonáknak takarékossági okokból ugyanis egy ukrán cég, a Földközi-tengeri légitársaság szovjet típusú Jak-42-esét kellett igénybe venniük.

Bár a gép honlapján valamint Leonyid Kucsma és a légitársaság nyilatkozataiban az áll, a gép az egyik legbiztonságosabb a kategóriájában, a finn és a norvég hadsereg azért mondott le az ENSZ-szel szerződésben álló légitársaság igénybevételéről, mert nem találták elég biztonságosnak a gépeket. "

Az eset az elmúlt félévben már a harmadik olyan baleset, amelyben ukrán légitársaság a főszereplő. Tavaly decemberben 44 ember lelte halálát, amikor az ukrán gyártású An-140 lezuhant Iránban. Idén május elején a Kongói Demokratikus Köztársaság felett egy ukrán légitársaság Il-76-os gépének ajtai valószínűleg műszaki hiba miatt kinyíltak, amelynek következtében a nyomáskülönbség kétezer méteren kiszippantott a gépből mintegy 160 utast.

A Jak-42-es, fedélzetén 62 spanyol békefenntartóval és 12 fős ukrán személyzettel a törökországi Trabzon közelében zuhant le hétfő reggel. A szerencsétlenséget senki sem élte túl. A vizsgálatok alapján az illetékesek megállapították, valószínűleg a pilóta hibázott, amikor harmadik próbálkozásra sem sikerült landolnia, de ebben közrejátszottak a rossz látási viszonyok is.