Benedek
-5 °C
5 °C

Bush: 'Vive La France!'

2003.05.30. 16:25
Beszélgetni és nem konfrontálódni fog Bush az iraki háborút ellenző országokkal az éviani G8-csúcson. Bush a Le Figarónak nyilatkozva kifejtette, az amerikai népnek csalódást okozott Franciaország magatartása, és most egyértelműen be kell bizonyítania, kész együttműködni az Egyesült Államokkal.
"Az éviani (G8-s) csúcstalálkozó nem a konfrontáció terepe lesz, arra kínál alkalmat, hogy beszéljek a világ legnagyobb felelősségű politikusaival, tekintet nélkül arra, hogy egyetértenek az Egyesült Államokkal, vagy eltérő nézeteket vallanak" - jelentette ki a Le Figaro munkatársának nyilatkozva George Bush.

Az amerikai elnök európai és közel-keleti körutazásának előestéjén fogadta a francia konzervatív lap tudósítóját, aki főként azt tudakolta, hogy Bush "megbocsátott-e Franciaországnak".

Vive la France!

A washingtoni adminisztráció feje e konkrét megfogalmazást kerülve kijelentette: "Az amerikai népnek csalódás okozott Franciaország Irak kérdésében tanúsított magatartása. Honfitársaim nem értették, miért döntöttek a francia vezetők amellett, hogy módszeresen akadályozzák az Egyesült Államok és szövetségesei erőfeszítéseit abban, hogy elvigyék a szabadságot és biztonságot Iraknak".

Bush ugyanakkor megjegyezte, hogy "szövetségesek között mindig lehetnek nézetkülönbségek", de ami összefűzi az Egyesült Államokat és Franciaországot, illetve az Európai uniót, "az továbbra is összehasonlíthatatlanul fontosabb marad".

Hangsúlyozta, hogy Chiracnak és a francia vezetőknek is azon kell lenniük, hogy bebizonyítsák, Franciaország kész együttműködni az Egyesült Államokkal. A Le Figaro munkatársának erősködésére Bush kijelentette, fenti állásfoglalása egyértelmű válasz arra, lesz-e megtorlás Franciaország ellen. "Nyilatkozatát a "Vive la France!" kijelentéssel zárta."