Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tojásokkal dobálták Soros Györgyöt Grúziában

2005.05.30. 14:43
A hétvégén Grúziába látogatott Soros György amerikai milliárdos, aki szombaton látogatást tett Mihail Szaakasvili grúz elnöknél, vasárnap viszont az ellenzéki hívek tojással dobálták meg a tbiliszi Marriott hotel előtt.

Tojásokkal dobálták meg a Grúziába látogató amerikai üzletember Soros György autóját az ország fővárosában, Tbilisziben, jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

A magyar származású milliárdos éppen a belvárosi Marriott hotelből sétált ki, és ment a kocsijához, amikor Zviad Gamszakurdia grúz exelnök hívei az induló autóra tojásokat hajigáltak.

A demonstrálók azzal vádolták Sorost, hogy részt vett a rózsás forradalomban, amely 2003-ban a grúz vezetés leváltásához vezetett ls amely hatalomba juttatta Mihail Szaakasvili. A demonstrálók megígérték, hogy nem hagynak fel a demonstrációkkal.

Nem ezt ígérték

Soros György szombaton érkezett Tbiliszibe, hogy találkozzon a grúz elnökkel. Az Interfax jelentése szerint az ellenzéki Munkáspárt elnöke, Salva Natelasvili a látogatás előtt azt hangoztatta, hogy hívei "meglepni" készülnek Soros Györgyöt, de a tojásdobálásnál "váratlanabb, civilizáltabb" formáját választják a protestálásnak.

A Munkáspárt hívei Soros látogatásainak több helyszínén tiltakoztak, transzparenseiken a "Soros, menj, és vidd magaddal a kormányodat is!" szöveggel, mivel szerintük az amerikai milliárdos kezében van a grúz kormány.

Az utóbbi években a szovjet utódállamokban a demokratikus átalakulás érdekében alapítványi irodákat nyitó Soros György tavaly jelentette be, hogy egymillió dollárral járul hozzá a grúz tisztviselők béréhez.

Tbilisziben legutóbb George Bush amerikai elnök látogatásán történt a tojásdobálásnál komolyabb incidens: az elnöknek a grúziai polgárokhoz intézett főtéri beszédének színhelyén egy nem élesített gránátot talált a biztonsági személyzet.